Najnovije vesti

UŽAS I TUGA: Ronioci videli tela kako plutaju u olupini trajekta
Foto: Reuters

Pronađeno 28 tela, 179 putnika preživelo

UŽAS I TUGA: Ronioci videli tela kako plutaju u olupini trajekta

Planeta
Neutešni roditelji dece koja su se utopila zahtevaju od vlasti da podignu brod kako bi makar tela mogla da budu izvučena i sahranjena
1 / 3 Foto: Reuters

SEUL - Južnokorejski ronioci ugledali su danas kroz prozor jedne putničke kabine tri tela kako plutaju u olupini trajekta koji se prevrnuo i potonuo pre tri dana sa više od 470 ljudi, ali nisu uspeli da ih izvuku, saopštila je obalska straža.

Spasioci tragaju za više od 200 nestalih, od kojih su mnogi bili srednjoškolci. Tri člana posade su uhapšena.U međuvremenu su gnevni rođaci nestalih zahevali od vlasti da odmah izvuku brod iz vode, dok su šanse za pronalaženje preživelih sve manje.

Ožalošćenim roditeljima i drugim članovima porodica danas je prvi put prikazan video snimak olupine broda. Na njemu se nisu mogla videti tela, navodi Rojters. "Molim vas podignite brod da možemo da izvadimo tela", rekla je žena koja se predstavila kao majka deteta Kang Hjuka.

Od ukupno 273 nestale osobe većina su deca iz jedne srednje škole u predgrađu Seula. Neki od roditelja su davali uzorke DNK kako bi spasioci mogli identifikovati tela. Do sada je pronađeno najmanje 28 tela, a 179 ljudi je preživelo nesreću.

Tri krana su dopremljena na mesto gde se odvija spasilačka operacija, ali još nisu angažovani, a ronioci nisu uspeli da uđu u brod zbog brze plime i oblačnog vremena.Oni su pokušali da razbiju staklo da bi došli do tri tela koja su ugledali, ali nisu uspeli, tvrdi obalska straža.

Portparol obalske straže Kim Jae-in je rekao da će kranovi biti upotrebljeni kada ronioci kažu da je bezbedno da se to učini."Podizanje broda ne znači da će moći u potpunosti da izvade brod iz vode. Oni mogu da ga podignu dva do tri metra od dna", objasnio je on.

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrđen, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio pre nego što se prevrnuo i potonuo. Nesreća se dogodila po mirnom vremenu.Kapetan broda Li Joon-seok (69) suočen je sa pet krivičnih optužbi i uhapšen je sa još dva člana posade, tvrde zvaničnici obalske straže.

Li nije upravljao brodom kada je došlo do prevrtanja, mada članovi posade kažu da je on kasnije pokušao da ispravi brod.Očevici, međutim, kažu da su on i ostali članovi posade pobegli sa broda pre nego što su dali naredbu za evakuaciju putnika.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...