MISA PRED 100.000 VERNIKA: Papa osudio rasipništvo u doba kada mnogi gladuju
Foto: Reuters

Pozvao na mir u svetu

MISA PRED 100.000 VERNIKA: Papa osudio rasipništvo u doba kada mnogi gladuju

Planeta -
Milioni hrišćana širom sveta proslavljaju danas Uskrs, rimski papa Franja pozvao je, u uskršnjoj poruci, na solidarnost

VATIKAN - Papa Franja osudio je danas rasipništvo u doba kada mnogi gladuju i pozvao na mir i okočanje sukoba u Siriji, Ukrajini i Africi, u tradicionalnoj uskršnjoj poruci koju je pročitao pred više od 150.000 vernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

"Pozivamo te, gospode, da okočaš sve ratove i sukobe, male i velike, stare i nove", rekao je Franja u poruci "Urbi et orbi" ("Gradu i svetu"). Ovo je drugi put da papa Franja drži uskršnju misu, pošto je prošle godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, naveo je Rojters.

Papa je predvodio ceremoniju na Trgu svetog Petra. Na Trgu, okićenom cvećem, i duž obližnjeg bulevara Via dela Koncilazione, koji povezuje Vatikan s rekom Tibar, okupilo se preko 150.000 katoličkih vernika. Papa je pozvao Boga da iskoreni glad, zaustavi sukobe i spreči ogromno rasipništvo.

Franja (77), prvi papa posle 1.300 godina koji nije iz Evrope, često staje u odbranu siromašnih i kritikuje razvijene zemlje, kapitalizam i potrošačko društvo. Papa se pomolio i za zaštitu onih članova društva - žena, dece, starih ljudi i migranata - koji su posebno podložni eksploataciji, zlostavljanju i napuštanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track