SMRTNA PRESUDA: 683 islamista biće pogubljeni
Foto: AP

Odluka egipatskog suda

SMRTNA PRESUDA: 683 islamista biće pogubljeni

Planeta -
Po čitanju presude ispred sudnice se onesvestilo više žena, članica rodbine osuđenih islamista

KAIRO - Sud u Kairu je danas na smrtnu kaznu osudio 683 islamista, uključujući lidera Muslimanske braće Mohameda Badija, objavio je egipatski državni tužilac. Na istom ročištu je sudija Jusef Sabri preinačio u kaznu doživotnog zatvora 492 od 529 smrtne kazne dosuđene u martu, prenela je agencija AFP.

Osuđeni islamisti čija je presuda pročitana danas su bili optuženi za učešće u ubistvu i pokušaju ubistva policajaca u južnoj egipatskoj provinciji Minja 14. avgusta prošle godine, na dan kad je policija u sukobima sa demonstrantima u Kairu ubila više stotina pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.Po čitanju presude se ispred sudnice onesvestilo više žena, članica rodbine osuđenih islamista.

Zabranjen omladinski pokret "Šesti april"

Egipatski sud je danas zabranio omladinski pokret "Šesti april" koji je predvodio 2011. godine pobunu protiv Hosnija Mubaraka i protestovao protiv aktuelnog vojnog režima, objavio je jedan sudski zvaničnik.Sud je doneo odluku na osnovu žalbe u kojoj se grupa optužuje za vređanje zemlje i dosluh sa strancima, preneo je AFP.

Sekularno orjentisane grupe, kao što je "Šesti april", sve više protestuju protiv vojno uspostavljene vlade, optužujući je za ograničavanje sloboda i davanje policiji odrešenih ruku u obračunu sa disidentima.Sud je zabranio pokret "Muslimanska braća" bivšeg egipatskog predsednika Muhameda Morsija, petog po redu predsednika i prvog koji je na to mesto došao nakon izbora i naložio zaplenu njegove imovine, a pokret je okarakterisan kao teroristička grupa.Antivladine grupe optužuju vojsku za pokušaj vraćanja na vlast nakon svrgavanja Morsija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja