Slovenci ne slave 1. maj!
Foto: Rojters Arhivska Foto

Međunarodni praznik rada

Slovenci ne slave 1. maj!

Planeta -
Čak 78 odsto anketiranih reklo je da praznik rada neće proslavljati na nekoj od sindikalnih proslava, a aktivno će ga obeležiti 20 odsto ispitanika

LJUBLJANA - Većina građana Slovenije neće obeležiti 1. maj na sindikalnim proslavama iako za polovinu njih taj praznik i dalje ima veliki značaj.

Međunarodni praznik rada ima veliki značaj za 45 odsto građana Slovenije, 37 odsto smatra da 1. maj nema ni veliki ni mali značaj, a 17 odsto ispitanih reklo je da taj praznik za njih nema nikakv značaj, pokazali su rezultati ankete koju objavljuje današnje ljubljansko Delo.

Čak 78 odsto anketiranih reklo je da praznik rada neće proslavljati na nekoj od sindikalnih proslava, a aktivno će ga obeležiti 20 odsto ispitanika.

Anketa je pokazala i da sve manje građana Slovenija smatra da sindikati imaju važnu ulogu u društvu. U takvom stavu prednjače članovi najveće opozicione Slovenske demokratske stranke.

Učesnicima u anketi bilo je postavljeno i pitanje o značaju Dana borbe protiv okupatora, pri čemu je 37 odsto anketiranih odgovorilo da za njih značaj tog praznika nije ni veliki ni mali, dok 29 odsto smatra da je reč o prazniku od velikog značaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track