ZAOSTAVŠTINA ENVERA HODŽE: Albanka sama podiže decu u betonskom bunkeru
Foto: AP

Objekat koji može da izdrži atomsku bombu

ZAOSTAVŠTINA ENVERA HODŽE: Albanka sama podiže decu u betonskom bunkeru

Planeta -
Bunker je, prema njenom kazivanju, njen muž kupio još pre 12 godina za oko 35.000 leka (oko 250 evra).Ova mlada udovica je pričala o svim teškoćama koje je preživela kao samohrana majka, kuća im je zimi topla, a leti hladna, što je dobro, ali ne i kada pada kiša, jer tada krov prokišnjava

TIRANA - U jednom od mnoštva preostalih bunkera, koje je širom Albanije gradio nekadašnji komunistički lider Enver Hodža, već šest godina, u veoma primitivnim uslovima, živi udovica Fljorie Đana (30) sa svoje troje maloletne dece, piše albanski dnevnik "Šekuli".

Uz nadljudske napore ona pokušava da svoje troje dece, dečaka i dve devojčice, izvede na pravi put.Fljorie je za albanski dnevnik ispričala da je njena borba za preživljavanje počela pre šest godina, kada je ostala udovica.

Ona i njen pokojni muž uselili su se u jedan od bunkera koji se nalazi na periferiji Tirane i tu su kaže, pokušali da izgrade svoj dom.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bunker je, prema njenom kazivanju, njen muž kupio još pre 12 godina za oko 35.000 leka (oko 250 evra).Ova mlada udovica je pričala o svim teškoćama koje je preživela kao samohrana majka sina Sajmira, kome je devet godina i njegovim dvema mlađim sestrama Marje i Fatbarde.Sve troje dece ide u školu i njihova majka se svakodnevno trudi da im obezbedi minimalne uslove i da ih prehrani i obrazuje.

Sajmir, kaže, voli da često kreči zidove njihove kuće-bunkera. Inace, deca tvrde da im je kuća dovoljno prostrana, a jedina zamerka im je to što, kako kažu, nije lepo nameštena.

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kuća im je zimi topla, a leti hladna, što je dobro, ali ne i kada pada kiša, jer tada krov prokišnjava.

Inače, prema zvaničnim podacima u vreme Envera Hodže izgrađeno je oko 700.000 bunkera, a urbana legenda kaže da je od tog materijala moglo da bude izgrađeno oko sedam miliona manjih stanova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track