RUSIJA TUŽI EU: Južni tok izuzeti iz Trećeg ekonomskog paketa

Prepreka za gasovod

RUSIJA TUŽI EU: Južni tok izuzeti iz Trećeg ekonomskog paketa

Planeta -
Brisel je poručio Gazpromu da će morati da i drugim prozvođačima gasa omogući da koriste Južni tok. Rusija zadovoljava oko 25 odsto gasnih potreba EU

ŽENEVA - Rusija je uložila žalbu zbog zakona Evropske unije, tvrdeći da narušavaju međunarodna pravila, saopštila je Svetska trgovinska organizacija. Moskva ima zamerke na takozvani Treći energetski paket - skup zakona koji zabranjuje proizvođačima gasa da budu vlasnici gasovoda. Zakoni su stupili na snagu 2009. godine, sa ciljem da se otvori tržište EU.

Pravila EU se odnose i na gasovod Južni tok, u kojem ruska državna firma Gazprom ima vlasnički udeo od 50 odsto.

Gasovod bi trebalo da omogući prenos gasa iz Rusije do Italije i Austrije, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Očekuje se da će 2018. kroz Južni tok proći 63 milijarde kubika gasa.

Brisel je poručio Gazpromu da će morati da i drugim prozvođačima gasa omogući da koriste Južni tok. Rusija zadovoljava oko 25 odsto gasnih potreba EU, navodi AP.

Moskva je ocenila da su pravila EU "nekonzistentna" u odnosu na međunarodna trgovinska pravila, saopštila je STO.

Sledeći potez bi trebalo da bude pokušaj diplomata iz Rusije i EU da, uz konsultacije sa STO, prevaziđu razlike. Posle toga bi moglo biti formirano arbitražno telo.

Spor je fokusiran na proizvodnju, snabdevanje i prenos prirodnog gasa ili električne energije, zbog navodnih diskriminatornih mera.

Moskva od 2012. tvrdi da su pravila EU vezana za energetsko tržište uperena protiv Gazproma i traži da Južni tok bude izuzet od tih tržišnih propisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track