NATO: Rusija je neprijatelj, a ne partner!
Foto: AFP

Izgubljeno poverenje

NATO: Rusija je neprijatelj, a ne partner!

Planeta -
NATO je u aprilu obustavio svaku civilnu i vojnu saradnju sa Rusijom, koja je, međutim, zadržala svoju diplomatsku misiju u NATO, uspostavljenu 1998.

VAŠINGTON - Ruska aneksija Krima i njeno očigledno manipulisanje nemirima u Istočnoj Ukrajini su fundamentalno promenili odnose NATO-Rusija, istakao je danas na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Alijanse Aleksander Veršbou.

Posle dve decenije pokušaja da izgradi partnerstvo s Rusijom, NATO je danas prisiljen da Moskvu tretira više kao neprijatelja nego kao partnera, naglasio je Veršbou, a prenosi AP.

Prema njegovim rečima, danas postoje dve različite vizije o tome šta bi trebalo da bude evropska bezbednost - dok NATO smatra kako treba braniti suverenitet i slobodu ruskih suseda, Rusija nastoji da "ponovo uspostavi svoju hegemoniju".

NATO je u aprilu obustavio svaku civilnu i vojnu saradnju sa Rusijom, koja je, međutim, zadržala svoju diplomatsku misiju u NATO, uspostavljenu 1998.

Veršbou ističe kako NATO sada razmatra nove odbrambene mere sa ciljem odvraćanje Rusije od bilo kakve agresije protiv članica Alijanse duž svojih granica, kao što su baltičke države, koje su nekad bile u sastavu SSSR-a.

"Želimo da budemo sigurni da možemo brzo da pohitamo u pomoć tim zemljama ukoliko postoje bilo kakve, čak i indirektne pretnje", naglasio je Veršbou, dodajući da će za to biti nužno da NATO skrati vreme potrebno za odgovor na takve pretnje.

On je rekao da je među merama koje se razmatraju i slanje većeg broja vojnika združenih snaga u Poljsku i druge članice NATO u Istočnoj Evropi, bilo trajno, bilo na bazi rotacija.

Komentarišući Verršbouov intervju, Sajmon Saradžijan, američki ekspert za rusku bezbednosnu politiku, izrazio je sumnju da bi neke druge velike sile u NATO, kao što su Francuska i Nemačka, lako prihvatile stav da je Rusija danas neprijatelj zapadne alijanse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track