SENZACIONALNO OTKRIĆE: Sada znamo kako su građene piramide!

Još jedna teorija

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Sada znamo kako su građene piramide!

Planeta -
Drevni Egipćani su, tvrde holandski naučnici, teške kamene bolokove smeštali na neku vrstu sanki koje su zatim vukli po vlažnom pesku

Kako su drevni Egipćani sagradili piramide, zagonetka je koja decenijama intrigira naučnike. Sada je holandski tim baučnika pod vođstvom prof. Daniela Bona sa Univerziteta Amsterdam u časopisu lansirao teoriju prema kojoj su robovi ogromne kamene blokove, teške i po 2,5 tona, prenosili pustinjom pomoću vlažnog peska.

Drevni Egipćani su, tvrde holandski naučnici, teške kamene bolokove smeštali na neku vrstu sanki koje su zatim vukli po vlažnom pesku. Bonov tim pokazao je kako se preciznim natapanjem peska snaga potrebna za vuču sanki, odnosno broj potrebnih radnika može prepoloviti.

Kako bi testirali tu teoriju, fizičari su napravili laboratorijsku verziju opreme.

"Saonke se mnogo lakše vuku po vlažnom pesku jer se on ne nagomilava ispred njih, što se događa sa suvim peskom", utvrdio je Bon.

Egipćani su izgleda znali trik, a za svoju teoriju Bon je našao i arheološke dokaze. Naime, na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa iz 1880. godine pre nove ere jasno se vidi čovek koji stoji ispred sanki i sipa vodu preko peska.

O toj freski dugo se vodila rasprava.

"Egiptolozi su to interpretirali kao deo rituala pročišćavanja, a nikad se nije tražilo naučno objašnjenje", rekao je Bon.

Širom Egipta nalazi se 138 piramida, od kojih su najpoznatije one u Gizi, u blizini Kaira. Najviša je Keopsova piramida koju je više od 100.000 ljudi gradilo 20 godina.

O gradnji piramida dosad je lansirano niz teorija.

Prema raširenoj teoriji, kameni blokovi podizani su drvenim mašinama od tla do prvog reda, pa sa prvog reda na drugi i tako do vrha. Prema drugoj teoriji, kamene blokove su vukli po veštački napravljenoj padini. Zanimljiva je i teorija arhitekta Žan-Pjera Hudina koji je utvrdio da su drevni Egipćani Keopsovu piramidu sagradili uz pomoć spiralnih traka podignutih unutar prostora predviđenog za gradnju.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja