Putinu predstavljena kršenja ljudskih prava u Ukrajini
Foto: Reuters

Bela knjiga

Putinu predstavljena kršenja ljudskih prava u Ukrajini

Planeta -
Rusija upozorila da nemogućnost zaustavljanja nasilja u Ukrajini predstavlja pretnju miru širom Evrope i optužila je ukrajinske ultranacionaliste o "masovnom" kršenju ljudskih prava

MOSKVA - Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu predstavljena je danas "Bela knjiga" ruskog ministarstva spoljnih poslova o ogromnom kršenju ljudskih prava u Ukrajini. "Bela knjiga" sadrži brojne činjenice o kršenju ljudskih prava u Ukrajini od kraja novembra prošle godine do kraja marta ove godine, prenela je agencija Itar Tass.

Agencija AFP je prenela da je Rusija upozorila da nemogućnost zaustavljanja nasilja u Ukrajini predstavlja pretnju miru širom Evrope i optužila je ukrajinske ultranacionaliste o "masovnom" kršenju ljudskih prava.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Zajednički napori ukrajinskog naroda i međunarodne zajednice treba što pre da okončaju rasizam, ksenofobiju, etničku netoleranciju i glorifikaciju nacista", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. Zbog destruktivnih posledica po evropski mir, stabilnost i demokratski razvoj apsolutno je neophodno to sprečiti, navodi ministarstvo.

Podaci u "Beloj knjizi" bazirani su na informacijama ruskih, ukrajinskih i zapadnih medija, izjava predstavnika aktuelnih kijevskih vlasti i njihovih sledbenika, očevidaca, posmatrača i ruskih nekomercijalnih organizacija, saopšteno je na sajtu Kremlja, preneo je Itar Tass.

Glavni zadatak "Bele knjige" je da upozna javnost sa stvarnim činjenicama i izveštajima o događajima u Ukrajini i da pomogne u oblikovanju nepristrasnog stava, da otkrije i dovede pred lice pravde odgovorne za nezakonite aktivnosti, navela je pres služba ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track