KINEZI HAPSE KIM DŽONG UNA: Dinastija Kim pada sa vlasti u Severnoj Koreji?

Senzacionalni dokumenti procureli u Japanu

KINEZI HAPSE KIM DŽONG UNA: Dinastija Kim pada sa vlasti u Severnoj Koreji?

Planeta -
Peking namerava da smiri situaciju tako što bi odsekla krila ratobornom lideru u Pjongjangu, ali je nejasno da li bi instalirali novu vlast

PEKING - Najveći saveznik Severne Koreje, Kina uverena je da vladavina mladog vođe Kim Džong Una neće dugo potrajati! Tajni dokumenti, koji su procurili u japanskim medijima, otkrivaju da je kineska je vojska počela da priprema planove za slučaj potpunog urušavanja Kimova režima!Scenario je otprilike sledeći: kineski bi vojnici nakon kolapsa režima uhapsili kompletno severnokorejsko vođstvo, dok bi u slučaju građanskih nemira Kinezi izgradili prihvatne centre zbog talasa izbeglica. Državni vrh bi zapravo bio uhapšen zbog pružanja zaštite, ali pre svega da bi se sprečilo preuzimanje komande nad Vojskom Severne Koreje.

Kineski generali, u izveštaju zahtevaju pojačan nadzor te granice. Peking veruje da će strani elementi podstaći urušavanje Unovog režima.- Iz iskustava s urušavanjem nekih drugih diktatura, kao što su SSSR ili Gadafijeva Libija, možemo zaključiti da, što je režim totalitarniji to je njegov pad teži, ali i brži, objašnjava Jun Okumura, s japanskog Instituta za globalna pitanja, u izjavi za londonski Telegraf. On je uveren da bi Amerikanci i Južnokorejci spremno dočekali Kimov pad i da već imaju plan za takav scenario.

Japanski geopolitički ekspert podvlači da je veoma važno da su kineski tajni dokumenti procureli u javnost i da se to dogodilo bez znanja Pekinga. Okumura podseća da je sličan dokument procureo i pre 20-ak godina, kada se činilo da je režim pokojnog Kim Jong-Ila, Unovog oca, na rubu propasti. Pre nekoliko dana Peking je upozorio Pjongjangu zbog mogućeg četvrtog nuklearnog testa, o kome se spekuliše. Kina nema nameru da dozvoli da joj pred kućom zavlada haos, ili rat. Kina je, takođe, u prva tri meseca ove godine potpuno blokirala izvoz naftnih derivata u Severnu Koreju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track