ZAHLADNELO NA BALTIKU: Rusija suspendovala vojni sporazum sa Litvanijom

Ništa od inspekcije

ZAHLADNELO NA BALTIKU: Rusija suspendovala vojni sporazum sa Litvanijom

Planeta -
Estonija, Letonija i Litvanija su početkom devedesetih godina izašle iz sastava bivšeg SSSR-a, nakon čega su 2004. godine ušle u NATO i EU

VILJNUS - Rusija je suspendovala sporazum iz 2001. godine o zajedničkoj vojnoj inspekciji s Litvanijom, po kojem Litvanija može obavljati inspekciju u ruskoj enklavi Kaljiningradu, koja se nalazi između Litvanije i Poljske i u kojoj je štab ruske baltičke flote.

"Litvanija se držala svih uslova sporazuma i nije dala nikakav razlog za takav korak Rusije", rekao je predstavnik ministarstva odbrane Litvanije u i-mejl poruci agenciji Rojters.

Sve tri baltičke države, Estonija, Letonija i Litvanija, imaju manje vojne snage.

Ukupno 600 američkih vojnika sada je razmešteno u Poljskoj i baltičkim državama za pešadijske vežbe, i očekuje se da će tamo, uz rotiranje sastava, ostati do kraja godine, navodi britanska agencija.

Prošle sedmice, četiri britanska vojna aviona su došla u Litvaniju, i oni su prvi od ukupno 12 koji će pojačati patroliranje vazdušnim prostorom baltičkh država.

Estonija, Letonija i Litvanija su početkom devedesetih godina izašle iz sastava bivšeg SSSR-a, nakon čega su 2004. godine ušle u NATO i EU.

Ruska baltička flota
Ruska baltička flota

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track