NEĆE O PROŠLOSTI: Bivši skinhed potpredsednik mađarskog parlamenta!
Foto: Youtube

Tamaš Šnajder na funkciji

NEĆE O PROŠLOSTI: Bivši skinhed potpredsednik mađarskog parlamenta!

Planeta -
Budući da svi znamo kakva je bila moja prošlost, ja bih radije pričao o svojim planovima za budućnost, izjavio je Tamaš Šnajder

BUDIMPEŠTA - Poslanici mađarskog parlamenta izabrali su za svog potpredsednika člana ultradesničarske stranke Jobik i bivšeg skinheda Tamaša Šnajdera, objavili su danas mađarski mediji. Šnajder, koji je ranih devedesetih godina prošlog veka bio vođa grupe skinheda na severu Mađarske, izabran je na prvom zasedanju od izbora održanih prošlog meseca za jednog od šest potpredsednika mađarskog parlamenta, prenela je agencija AFP.

"Budući da svi znamo kakva je bila moja prošlost, ja bih radije pričao o svojim planovima za budućnost", izjavio je danas Šnajder, koji je 1992. dobio uslovnu kaznu zatvora zbog premlaćivanja jednog pripadnika romske manjine. Za izbor Šnajdera na mesto potpredsednika parlamenta je glasalo 150 od ukupno 199 poslanika, među kojima i većina onih iz redova vladajuće desničarske stranke Fides na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, a koji u parlamentu imaju 133 mesta.

Ovo je bilo prvo zasedanje mađarskog parlamenta otkad je na izborima 6. aprila Fides ponovo osvojio vlast, uz osvojene dve trećine glasova. Stranka Jobik, čiji su članovi često davali izjave protiv Roma, osvojili su 21 odsto glasova, prema 17 odsto na izborima 2010. godine, i u novom parlamentu sada imaju 23 poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track