Merkelova: Putin će na kraju uništiti samog sebe

Održala predavanje

Merkelova: Putin će na kraju uništiti samog sebe

Planeta -
Odgovor na globalizaciju nije stari način razmišljanja već razvijanje zajedničkih interesa što Evropu čini privlačnom. Oni čije se razmišljanje kreće oko njihovih sfera uticaja možda su jači od nas na kraći rok, ali ne i na kraju. Na kraju će oni samo uništiti sebe, rekla je Merkelova

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas Rusiju da ne potpadne pod "stare klišee razmišljanja" o sferama uticaja i rekla da događaji na Krimu ulaze u tu kategoriju.

Ona je upozorila da oni koji izazivaju konflikt oko nacionalnog integriteta Ukrajine ne samo da krše međunarodni zakon već i da ignorišu lekcije iz evropske istorije.

Merkelova je dala tu izjavu u Berlinu, govoreći na jednom skupu na kojem je obeleženo izbijanje Prvog svetskog rata.

"Na Krimu smo videli povratak u stare načine razmišljanja", rekla je Merkelova na skupu kojem je prisustvovalo oko 400 mladih ljudi iz 40 zemalja, preneo je Rojters.

"Odgovor na globalizaciju nije stari način razmišljanja već razvijanje zajedničkih interesa što Evropu čini privlačnom. Oni čije se razmišljanje kreće oko njihovih sfera uticaja možda su jači od nas na kraći rok, ali ne i na kraju. Na kraju će oni samo uništiti sebe", rekla je ona.

Merkelova je juče, kako podseća Rojters, kritikovala ruske planove da u petak na Krimu održi vojnu paradu, u sklopu obeležavanja pobede Sovjetskog saveza nad nacističkom Nemačkom, a u trenutku napetosti u Ukrajini.

Prema pisanju "Komersanta", Putin bi 9. maja mogao da prisustvuje vojnoj paradi u Sevastopolju, sedištu ruske crnomorske flote.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track