SEKS-ZAMKA ZA BREŽNJEVA London slao prostitutku sinu sovjetskog vođe da bi ga snimio i ucenjivao!
Foto: Reuters

Prljavi poslovi

SEKS-ZAMKA ZA BREŽNJEVA London slao prostitutku sinu sovjetskog vođe da bi ga snimio i ucenjivao!

Planeta -
Operaciju je trebalo da izvedu švedski špijuni u Stokholmu, ali je propala jer je Jurija Brežnjeva upozorila sovjetska krtica

STOKHOLM - Britanski špijuni slali su atraktivnu švedsku obaveštajku da namami u klopku sina bivšeg sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva, otkrivaju upravo objavljeni memoari nekadašnjeg šefa švedske obaveštajne agencije Sapo, Olofa Fransteda.

Fransted je bio na čelu Sapoa od 1966. do 1978. godine, a u knjizi pod naslovom "Lovac na špijune" opisuje kako je bila zamišljena ta akcija.Britanci su, naime, verovali da će pomoću kompromitujućih fotografija Jurija Brežnjeva ucenjivati njegovog oca i dobijati važne informacije i usluge u hladnoratovskoj špijunskoj igri.

Za mamac je izabrana tajanstvena špijunka za koju se znalo jedino da se zove En i da nikad nije zakazala. Međutim, plan je propao jer je dvostruki švedski agent Jurija upozorio da mu se sprema zamka. "I danas se razbesnim kad se setim toga”, piše Fransted u svojoj knjizi.

Sedamdesetih godina 20. veka Stokholm je bio prestonica noćnog života Evrope Foto Reuters
Sedamdesetih godina 20. veka Stokholm je bio prestonica noćnog života Evrope Foto Reuters

U to vreme, sedamdesetih godina prošlog veka, kad je Jurij stigao u Stokholm kao šef tamošnje ruske ekonomske misije, glavni grad Švedske bio je poznat po hedonističkim zabavama i tzv. pidžama partijima, koje je Sapo ponekad snimao.

Nekoliko lepotica angažvano je da zavedu Jurija i još dva Rusa iz njegove pratnje, a zatim da ih odvuku u stan u bogataškoj četvrti Ostermalm. Ta taktika je redovno uspevala sa Šveđanima i zapadnjacima, pa su verovali da će joj i Rusi podleći. Naravno, u stan su prethodno postavljene kamere i svaki ćošak je bio ozvučen.

"Glavno oružje bila je En, a Britanci su nas uveravali da nikad nije podbacila", objasnio je Fransted u knjizi.

Britanci su hteli da ucenjuju Brežnjeva seksi fotografijama njegovog sina Foto Reuters
Britanci su hteli da ucenjuju Brežnjeva seksi fotografijama njegovog sina Foto Reuters

Međutim, Jurij je izbegao zamku zahvaljujući krtici - švedskom agentu Stigu Berlingu, koji je u Sapou bio zaposlen od 1973. i 1979, a njegova uloga u propaloj misiji otkrivena je tek kad je osuđen za izdaju 1979. godine.

Bergling je osuđen na doživotnu robiju, ali je pobegao 1987, pa se vratio i prijavio 1994, a onda odslužio još tri godine. Juri Brežnjev je radio na visokoj poziciji u ruskom ministarstvu trgovine u Moskvi, a onda je bio prisiljen da se pouvče u penziju zbog optužbi za korupciju. Umro je prošle godine.

(Kurir/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track