UŽIVO DAN 82 Pucnjava i eksplozije u blizini Slavjanska!
Foto: Twitter

Haos na istoku Ukrajine

UŽIVO DAN 82 Pucnjava i eksplozije u blizini Slavjanska!

Planeta -
Ukrajinski presretač primorao je naš avion da se okrene nazad u Kišnjev, ali odbrambena industrija ima svoje načine. Već sam u Moskvi, izjavio je potrpedsednik ruske vlade
1 / 5 Foto: Reuters

MARIJUPOLJ - Potpredsednik ruske vlade i specijalni predstavnik predsednika Rusije za Pridnjestrovlje Dmitrij Rogozin saopštio je danas da se vratio u Moskvu iz Pridnjestrovlja iako su ukrajinski presretači primorali njegov avion da se vrati u Kišinjev.

"Ukrajinski presretač primorao je naš avion da se okrene nazad", napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu.Nekoliko minuta kasnije je napisao: "Ali odbrambena industrija ima svoje načine. Već sam u Moskvi" i kao dokaz priložio svoju fotografiju na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Neimenovani izvor agencije RIA Novosti rekao je da je Ukrajina podigla dva aviona Mig-29 da bi prinudila avion sa ruskom delegacijom da se vrati u Kišnjiev.Ruska ambasada u Kišinjevu rekla je za Itar-Tas s da Rogozin mora da je otputovao u Moskvu redovnim letom i da se nije nalazio u avionu koji su presreli iznad Ukrajine.Rogozin je ranije u toku dana na Tviteru objavio da Ukrajina i Rumunija ne dozvoljavaju prolazak njegovom avionu preko njihovog vazdušnog prostora.

"Rumunija je na zahtev SAD zatvorila mom avionu vazdušni prostor. Ukrajina ponovo ne dozvoljava prolaz. Sledeći put ići ću avionom TU-160 (ruski supersonični strateški bombarder-nosač raketa)“, napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu, a preneo "Glas Rusije".

Inače, i ruskom mitropolitu Ilarionu Volokolamskom nije dozvoljen ulaz u Ukrajinu i morao je sa ukrajinskog aerodroma da se vrati kući

Prethodno, u Marijupolju je eksplodiralo oklopno vozilo, koje je zapaljeno, a svuda se čuju pucnji i ekspolozije. Dim se vije iznad administrativn zgrade koja gori od petka, prenosi Raša tudej.

Juče je ranjen novinar, koji je danas operisan, a u blizini bolnice su se čuli pucnji, javljaju novinari na društvenim mrežama.

Jedinice ukrajinske Nacionalne garde jutros su se povukle iz centra Marijupolja da ne bi provocirale proruske snage i da bi osigurale bezbednost civilnog stanovništva, saopštila je pres služba Nacionalne garde.

"Od osam sati jutros u gradu Marijupolju je i dalje napeto. Komanda i pripadnici ukrajinske Nacionalne garde čine sve što je u njihovoj moći da stabilizuju grad", navodi se u saopštenju koje prenosi "Glas Rusije".

Ranije danas Grupa 7 koja okuplja sedam najmoćnijih zemalja sveta je objavila da sprema plan podrške Ukrajini u slučaju "gasnog rata" s Rusijom.

http://www.youtube.com/watch?v=b3H7cjbNJjI

20.11 - Pucnjava i eksplozije u blizini Slavjanska. Ariljerijska vatra čula se na periferiji Slavjanska. Napadnut je kontrolni punkt u blizini sela Andreevka, u blizini Slavjanska. To je blizu oblasti u kojoj je glasanje na referendumu.

Snage samoodbrane potvrdile su napad i navele da nema žrtava.

19.47 - Ruskom mitropolitu Ilarionu Volokolamskom nije dozvoljen ulaz u Ukrajinu i morao je sa ukrajinskog aerodroma da se vrati kući. Mitropolit Ilarion, šef odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije, sleteo je sinoć na aerodrom u Dnjepropetrovsku, radi učešća na ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice mitropolije Dnjetropetrovske, javila je agencija Itar Tas s.Ukrajinske vlasti su zaustavile ruskog mitropolita prilikom pasoške kontrole na aerodromu Dnjetropetrovsk i dali mu pismeno obaveštenje o zabrani ulaska u Ukrajinu, bez obrazloženja takve odluke. Pošto nije mogao da uđe u Ukrajinu, on je na aerodromu preneo pozdrave patrijarha Kirila mitropolitu Irineju Dnjepropetrovskom i predao mu Orden Svetog kneza Danila Moskovskog, posle čega je odleteo kući.

Foto: Beta
Foto: Beta

19.28 - Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić pozvao je danas proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine da otkažu planirane referendume o nezavisnosti, zakazane za sutra. "Ideja da će se na takozvanim referendumima održati slobodno i fer glasanje je apsurdna. Ne samo da su ovi referendumi potpuno nezakoniti u očima međunarodne zajednice, nego će se održati i u atmosferi straha, nasilja i bezakonja, usled čega se mnogi građani sigurno ni neće pojaviti na glasačkim mestima", istakao je Krivokapić. "Pozivam de fakto vlasti u Donjecku i Lugansku da otkažu ove takozvane referendume. Umesto toga, svi u Ukrajini bi trebalo da se fokusiraju na glasanje 25. maja, kad ta zemlja bira novog predsednika", navodi se u saopštenju OEBS-a.

19.20 - Rumunija je danas zatražila od Moskve objašnjenje, pošto je potpredsednik ruske vlade i specijalni predstavnik predsednika Rusije za Pridnjestrovlje Dmitrij Rogozin saopštio da mu je ta zemlja, kao i Ukrajina, uskratila prolaz preko svog vazdušnog prostora, na povratku iz Pridnjestrovlja i da će sledeći put putovati u bombarderu. Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, zatražilo je od Moskve da razjasni da li Rogozinovi komentari predstavljaju "zvanični stav Ruske Federacije prema Rumuniji kao članice EU i NATO".

19.02 - Proruski aktivisti u Marijupolju oteli su danas jedno oklopno vozilo i odvezli ga u nepoznatom pravcu.

http://www.youtube.com/watch?v=C0uz44ni1rM

18.46 - Kremlj se mora uzdržati od podrške proruskim snagama u Moldaviji dok Kijev pokušava da umiri situaciju na istoku Ukrajine, naveo je Aleksandar Veršboj, zamenik generalnog sekretara NATO. Kako je dodao, Moldavije trpi dodatni pritisak zbog krize u Ukrajini.

18.18 - Ruski pozorišni glumci danas su uputili molbu za puštanje na slobodu njihovih kolega koje su zarobljene u Slavjansku. "Molimo sve koji mogu da pomognu u njihovom oslobađanju", navodi se u otvorenom pismu.

17.22 - Ukrajinske snage ne dozvoljavaju ambulantnom avionu da sleti u Marijupolj kako bi transportovao povređene novinare, govore nezvanična saznanja sa terena.

17.02 - Žoze Manuel Baroso, šef Evropske komisije izjavio je da se nada da će razum nadvladati silu kada je u pitanju konflikt Ukrajine i Rusije. "Trebalo bi da se zajedno, udruženim snagama, suprotstavimo izazovima u svetu", rekao je on.

16.42 - Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da za sada i dalje važi ugovor o isporuci Rusiji dva ratna broda tipa "mistral". "Ugovor je potpisan 2011. godine i trenutno se sprovodi. Za sada nije doveden u pitanje", rekao je Oland u Nemačkoj na zajedničkoj konferenciji s kancelarkom Angelom Merkel.

16.19 - Bivši bokserski šampion Vitalij Kličko, pozvao je Evropljane da večeras glasaju za Ukrajinu u finalu Evrovizije. "Muzika je isto kao i sport, jer ima moć da spaja ljude. U ovoj istorijskoj situaciji u kojoj se nalazi Ukrajina, veliku podršku bi predstavljalo glasanje Evropljana za predstavnicu iz Ukrajine", rekao je Kličko.

15.48 - Kako javlja novinar sa lica mesta, iz Harkova do Donjecka vožnja vozom obično traje četiri sata, ali je danas putovao sedam, uz objašnjenje da zaobilaze Slavjansk, jer je "tamo rat".

15.21 - SAD su osudile nemire koji su se dogodili u petak u Marijupolju i optužile Rusiju za izazivanje nerede, saopštila je portparol Bele kuće Džen Psaki.

14.54 - Dete koje je ranjeno juče u Slavjansku iz vatrenog oružja je operisano i nalazi se van životne opasnosti, izjavio je gradonačelnik tog mesta Vjačeslav Ponomarjov, prenosi Raša tudej.

14.23 - U Lugansku uveliko traju pripreme za referendum o nezavisnosti, koji se održati sutra, u nedelju 11. maja.

13.33 - Potpredsednik ruske vlade i specijalni predstavnik predsednika Rusije za Pridnjestrovlje Dmitrij Rogozin, koji se nalazi u poseti Tiraspolju, saopštio danas da Ukrajina i Rumunija ne dozvoljavaju prolazak njegovom avionu preko njihovog vazdušnog prostora i da će sledeći put doći borbenim avionom.

12.58 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin zauzeo bestidni stav zvanično pozivajući na mir u Ukrajini, da bi istovremeno poslao svoje vojnike u Donjeck.

12.34 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland upozorili su danas Rusiju da će snositi posledice ukoliko se ukrajinski predsednički izbori ne održe.

Neredi u Marijupolju, foto: Reuters
Neredi u Marijupolju, foto: Reuters

11.42 - Reporter ruske televizije RT, koji je ranjen u stomak iz vatrenog oružja u Marijupolju, u stabilnom je stanju, objavila je danas pomenuta televizija na Tviteru.

11.08 - U ukrajinskom gradu Marijupolj je danas proglašen dan žalosti, povodom jučerašnjih događaja u kome je, prema rečima Avakova ubijeno 20 osoba.

10.24 - Proruski demonstranti golim rukama zaustavili ukrajinski tenk u gradu Marijupolj.

09.43 - Oslobođeni radnici Crvenog krsta u Donjecku koje su nepoznate osobe uhapsile pod sumnjom za špijunažu. Tri taoca su volonteri Crvenog krsta iz Kijeva, jedan je Francuz, a ostala tri su stanovnici Donjecka.

08.30 - Lider proruskih snaga u Donjecku Denis Pušilin je izjavio da će referendum biti održan u "90 odsto gradova u regionu" i da se očekuje odziv od 60 odsto birača. Rezultati ankete, koju je u četvratak objavio Istraživački centar Pju iz SAD, pokazali su da 70 odsto stanovnika istočne Ukrajine žele da ostanu u sastavu te zemlje, dok samo 18 odsto podržava otcepljenje. Međutim, dve trećine anketiranih je reklo da nije zadovoljno vladom u Kijevu koja ima podršku Zapada.

08.27 - U istočnoj Ukrajini danas su u toku pripreme za sutrašnji referendum o nezavisnosti, koji su raspisali proruski separatisti, dok ukrajinska vojska nastavlja sa vojnom ofanzivom protiv njih.

Proruske snage su rešile da sprovedu plan o referendumu iako je ruski predsednik Vladimir Putin ove nedelje apelovao na proruske snage u istočnoj Ukrajini da odlože referendume.Birači će na sutrašnjem referendumu odgovarati na pitanje da li žele da industrijski region Donjecka treba da dobije nezavisnost od Kijeva, a mnogi smatraju da će to biti uvod u pripajanje Rusiji. Sličan referendum će biti održan u susednom regionu Luganska.U ta dva regiona ukupno živi 7,3 miliona ljudi, a čitava Ukrajina ima 46 miliona stanovnika, navodi AFP.

08.05 - Šef posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, ambasador Ertugrul Apakan, saopštio je da je rastužen vešću o smrtonosnim borbama u Marijupolju, u regionu Donjecka na istoku Ukrajine."Najoštrije osuđujem nasilje, i pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i odmah preduzmu korake na smirivanju situacije koja je izazvala gubitak mnogo života i stvorila klimu straha i nespokoja", rekao je sinoć Apakan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track