NAJBOGATIJI UKRAJINAC: Vlasti da povuku vojsku, šaljem svoje ljude da čuvaju red!
Foto: Reuters

Biznismen protiv Kijeva

NAJBOGATIJI UKRAJINAC: Vlasti da povuku vojsku, šaljem svoje ljude da čuvaju red!

Planeta -
Prebogati Rinat Ahmetov organizovao svoje radnike u "narodne patrole" i poslao ih uz snage samoodbrane čuvaju red tokom referenduma, a od Kijeva zahteva da povuku vojsku

KIJEV - Ukrajinska metalurška grupa "Metinvest" koja pripada najbogatijem Ukrajincu Rinatu Ahmetovu, pozvala je vlasti u Kijevu da povuku vojsku iz Marijupolja i drugih gradova Donjeckog basena, najavljujući da će radnici njihovih kompanija formirati "narodne patrole" i zajedno sa policijom u Marijupolju formirati narodne patrole kako bi brinuli o javnom redu i miru.

"Događaji u Marijupolju su još jednom pokazali da u borbama na teritoriji gde žive i rade civili strada pre svega stanovništvo. Pozivamo na odustajanje od prakse vođenja obimnih borbi u mirnim gradovima Donbasa uz angažovanje Oružanih snaga, teške tehnike i naoružanja. Smatramo da ukrajinski vojnici, kao i drugi naoružani ljudi treba hitno da napuste grad. Još nisu iscrpljene sve mogućnosti za mirne pregovore", navodi se u saopštenju Grupe.

Marijupolje je nekoliko puta gorelo u napadu ukrajinskih snaga Foto Printscreen Twitter

Kako je prenela ukrajinska agencija Ukrinform, u saopštenju objavljenom na sajtu "Metinvesta" koje su potpisali njegov generalni direktor Jurij Riženkov, generalni direktor kombinata "Iljič" Jurij Zinčenko, kao i generalni direktor kombinata "Azovstalj" Enver Ckitišvili, najavljeno je formiranje patrola radnika tih kombinata.

Oni će od danas patrolirati ulicama Marijupolja i štititi građane "od pljački i kriminala", navodi agencija.

"U gradu se prolila krv. To se desilo na sveti dan za sve nas, Dan pobede 9. maja", podseća se u saopštenju i dodaje da je "život u Marijupolju paralisan, gradska privreda se uništava, narušen je miran rad metalurških kombinata - što nije samo rad i plata za građane, nego i ekonomski temelj Donjecke oblasti i čitave Ukrajine", preneo je ruski Itar-Tass.

Rinat Ahmetov: Prolili ste krv u Marijupolju Foto Reuters
Rinat Ahmetov: Prolili ste krv u Marijupolju Foto Reuters

U Marijupolju, lučkom gradu Donjecke oblasti na Azovskom moru, u specijalnoj operaciji ukrajinskih snaga na Dan pobede ubijeno je najmanje deset a ranjene su 42 osobe.

Pripadnici ukrajinske vojske i Nacionalna garda pucali su na gradsku policijsku upravu koja nije htela da se potčini kijevskim vlastima, kao i na lokalno stanovništvo koje je pokušalo da blokira oklopnu tehniku.

Kompanija je pozvala vlasti u Kijevu da "priznaju nepopravljive greške koje su počinjene u Marijupolju i drugim gradovima Donbasa, povuče vojsku, započne dijalog sa građanima, hitno donese politička rešenja usmerena na smanjenje napetosti u društvu".

U petak su tela ležala na sve strane Foto Printscreen Twitter
U petak su tela ležala na sve strane Foto Printscreen Twitter

Najveći akcionar grupe "Metinvest" sa više od 70 odsto akcija je holding SKM Ahmetova.

Rukovodstvo holdinga je ranije izjavljivalo da je za mirno rešenje situacije u zemlji i tražilo da ga ne uvlače u političke sukobe."Metinvest" spada u grupu deset najvećih ukrajinskih proizvođača sirovinske rude gvožđa i valjanog lima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track