HRABRA NIGERIJKA: Pobegla u džunglu i izbegla silovanje!
Foto: Kurir Štampano

Devojčica uspela da prevari otmičare

HRABRA NIGERIJKA: Pobegla u džunglu i izbegla silovanje!

Planeta -
Nigerijka Amina Cavur (17), jedna od učenica koje je ozloglašena teroristička grupa Boko Haram otela iz škole Čibok u Nigeriji, vratila se svojim roditeljima

ABUDŽA - Junački.Amina Cavur (17), jedna od 276 učenica koje je ozloglašena teroristička grupa Boko Haram otela 14. aprila iz škole Čibok na severoistoku Nigerije, uspela je da pobegne i vrati se svojim roditeljima. Hrabra devojčica prevarila je svoje otmičare i, probijajući se kroz afričku džunglu, punu opasnih životinja i gmizavaca, došla do gradića Damboa. Ona sada strepi nad sudbinom svojih drugarica, koje su još u zatočeništvu, a koje vođa ekstremista Abubakar Šekau planira da proda za svega 10 evra po osobi.U stalnom strahuAmina se izbavila uz pomoć jednog od terorista, koji se smilovao na nju i rekao joj da pita stražare da je puste da ode do šume kako bi se olakšala, a onda da pobegne glavom bez obzira. Sledeći njegove instrukcije, učenica je uspela da izmoli da je puste i nestala u džungli. Vreme provedeno u rukama terorista opisuje kao veoma traumatično - ona i njene drugarice svakog časa su strahovale da će ih otmičari, koji su ih stalno vređali, silovati ili na neki drugi način zlostavljati.

Zver Boko Haram...Vođa ekstremista Abubakar Šekau
Zver Boko Haram...Vođa ekstremista Abubakar Šekau

Kidnapovanje je bilo izvedeno po mraku 14. aprila, kad je grupa naoružanih i uniformisanih muškaraca upala u njihovu školu. Pod svetlošću baklji delovali su kao vojnici. Međutim, počeli su da pucaju i viču „Allahu Akhbar“ (Alah je velik), što je uputilo na to da su teroristi iz Boko Harama.- Plakale smo i molile za pomoć, ali oni su nam zapovedili da ćutimo inače će nas ubiti - rekla je Amina.Učenice su bile utrpane u kombije, i nakon cele noći i sledećeg dana vožnje zaustavili su se negde u nigerijskoj divljini.Preti im crna sudbinaDevojčice su im postale sluškinje i robinje koje su prale i kuvale za njih dok su ih teroristi psovali. Svakoga trenutak među njima bio je proveden u strahu da će verbalno zlostavljanje prerasti u seksualno iživljavanje.- Vređali su nas i govorili nam da moramo da prestanemo sa školovanjem. Rekli su da će nas udati za njihove ljude, a da su svi naši profesori i političari nevernici i da će ih pobiti - rekla je prestrašena učenica.

Strah i trepet džungle...Teroristi iz Nigerije
Strah i trepet džungle...Teroristi iz Nigerije

ČINJENICESvet stao uz otete devojčice- pokrenuta je velika akcija na društvenim mrežama za povratak otetih učenica, u kojoj učestvuje veliki broj poznatih ljudi- neki od roditelja učenica tvrde da su profesori škole Čibok unapred znali, putem dojave, da će ih Boko Haram napasti 14. aprila- tim britanskih specijalaca SAS nalazio se u Nigeriji kad je došlo do kidnapovanja, ali vlasti te zemlje odbile su njihovu pomoć- u potragu za devojčicama uključile su se SAD, Britanija i Francuska, a očekuje se i pomoć Kine

Vitalne informacijeUSKORO OBRAČUN S BOKO HARAMOMBritanski stručnjak za terorizam i bivši specijalac Robin Horsfol smatra da će bekstvo Amine Cavur biti ključno za konačan obračun s teroristima i u lovu na njihovog vođu Abubakara Šekaua, koga zovu „zver Boko Harama“.- Amina je zapamtila njihova lica, plemena, njihovo kretanje i vozila, a to su veoma važne informacije za nigerijsku vojsku. Jasno je da su veoma sposobni, dobro obrazovani i profesionalni - rekao je Horsfol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track