TENZIJE: Iran preti Vašingtonu američkim oružjem

Teheranski stručnjaci kopirali bespilotnu letelicu CIA

TENZIJE: Iran preti Vašingtonu američkim oružjem

Planeta -
Vojni stručnjaci Irana uspeli su da ponovo sagrade dron „US lokhid martin sentinel RQ-170“, koji su oborili dok je bio na špijunskoj misiji

TEHERAN - Sve zategnutiji odnosi.Vojni stručnjaci Irana uspeli su da ponovo sagrade bespilotnu letelicu koju su oborili dok je bila na špijunskoj misiji i sada će koristiti američko oružje i vojnu tehnologiju protiv SAD. Ključno oruđeNaime, vrhovni vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnei predstavio je na vazduhoplovnoj izložbi Iranske revolucionarne garde funkcionalnu kopiju američkog drona „US lokhid martin sentinel RQ-170“ koja je srušena 2011. i ponovo sagrađena od pronađenih olupina.- Naši inženjeri su uspeli da otkriju tajne američke naprave i ona će uskoro poleteti - rekao je iranski vojni zvaničnik prilikom izložbe.U pitanju je letelica koja je igrala ključnu ulogu u obaveštajnim misijama koje su SAD obavljale u Avganistanu od 2005. do 2007. a jedna od njenih najvažnijih karakteristika je da ju je veoma teško otkriti uz pomoć dalekodometnog radara, a vidljiva je samo s razdaljine od 40 kilometara.

Jača vojsku... Ajatolah Ali Hamnei
Jača vojsku... Ajatolah Ali Hamnei

- Memorija i kompjuterski sistemi u potpunosti su dekodirani i biće dobrih vesti uskoro, ne samo u vezi sa „RQ-170“ i poboljšanjima koja su naši inženjeri uspeli da ugrade već i s našim bitnim odbrambenim postignućima - rekao je general Hosein Salami, zapovednik Iranske revolucionarne garde.Veruje se da je taj dron bio od velike važnosti za SAD jer je zvanični Vašington istog trenutka kad je bespilotna letelica oborena u decembru 2011. podneo zvanični zahtev za vraćanje njenih ostataka. Međutim, vlasti u Teheranu su to odbile i zauzvrat su tražile da se američke obaveštajne službe izvine zbog vršenja operacija na iranskoj teritoriji.Preteće ponašanje- Letelica će biti od izuzetnog značaja za izviđačke misije - rekao je ajatolah Ali Hamnei prilikom izložbe.Prema navodima britanskog Dejli mejla, ceo događaj i način na koji je kopija drona predstavljena veoma su preteći po SAD. Takođe, Iran već godinama radi na sopstvenom programu za razvoj bespilotnih letelica, a primećeno je da su neke od njih naoružane raketama.

Vođa Irana poručioPRETNJE ZAPADA SU IDIOTSKE!Retorika Irana prema Zapadu postala je izraženo agresivna u poslednje vreme, a samo prošle nedelje je ajatolah Ali Hamnei nazvao glupim i idiotskim zahteve Evrope i SAD da njegova zemlja ograniči svoj raketni program. Amerika i njeni saveznici veoma su zabrinuti jer postoje sumnje da bi te rakete mogle da budu korišćene za prenos nuklearnih bojevih glava.- Očekuju od nas da se razoružamo, a prete Iranu vojnom intervencijom. Baš glupo i idiotsko očekivanje - rekao je iranski vrhovni vođa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track