FBIH I RS POD VODOM: Reke nose mostove, Drina i Sava na kritičnoj tački!
Foto: Printskrin

Kritično

FBIH I RS POD VODOM: Reke nose mostove, Drina i Sava na kritičnoj tački!

Planeta -
Sava se u pojedinim delovima izlila i presekla je put Brčko – Bijeljina.Nastava u svim školama je otkazana. Sve službe civilne i medicinske zaštite su u pripravnosti
1 / 2 Foto: Printskirn

Prema informacijama, Drina i Sava su u naglom porastu i najviše je ugrožen severoistočni deo Republike Srpske. Protok Drine na hidrocentrali Zvornik iznosi 3050 m3 u sekundi sa naglom tendencijom rasta. Slično je i na Savi čiji vodostaj raste i približava se onoj kritičnoj tački od još 1 metar do izlivanja, što su podaci sa mjerne stanice u Rači. Inače, Sava se u pojedinim delovima izlila i presekla je put Brčko – Bijeljina.Ipak, najveće nevolje za sada donosi Drina koja ugrožava područje nizvodno od Zvornika, a najviše mesnu zajednicu Janja, gdje voda u pojedinim naseljima prelazi i više od dva metra. U gradu Bijeljina je, takođe, kritično, jer kanal Dašnica polako izlazi iz korita i plavi centar grada, a voda ljudima ulazi u kuće. Nastava u svim školama je otkazana. Sve službe civilne i medicinske zaštite su u pripravnosti. Voda se približava etno selu "Stanišić" tako da su lokalne vlasti presekle put prema Pavlovića mostu kako bi vodu usmerili u drugom pravcu.

http://www.youtube.com/watch?v=sgrdJSA6n-s

Dijalizni bolesnici i nepokretna lica koja su evakuisana iz poplavljenog naselja Janja u Bijeljini smeštaju se na grudno odeljenje stare bolničke zgrade u gradu, izjavio je direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović.Maksimović je nakon obilaska ugroženog područja rekao da sanitetska vozila ne mogu da priđu kućama, jer je voda na nekim mjestima dostigla visinu iznad jednog metra. Evakuacija se obavlja vojnim kamionima i čamcima Granične policije.

http://www.youtube.com/watch?v=VNStsKvbnOQ

Situacija u Zavidovićima je alarmantna. Nabujala Bosna "odnela" je pešački most Duga koji je nošen vodenom bujicom udario u Bosanski most.

http://www.youtube.com/watch?v=70i8boUfswc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track