EU sprema zajednički odgovor Vladimiru Putinu o tranzitu gasa kroz Ukrajinu
Foto: AP

Cena gasa

EU sprema zajednički odgovor Vladimiru Putinu o tranzitu gasa kroz Ukrajinu

Planeta -
Ruski predsednik je u pismu upozorio da će Rusija od 1. juna smanjiti isporuke gasa preko Ukrajine zbog nagomilanog ukrajinskog duga, ukoliko se do tada taj problem ne reši

BRISEL - Evropska unija će zajednički odgovoriti na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina o tranzitu gasa kroz Ukrajinu, saopštila je Briselu Pija Arenkilde, portparolka predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza.

“Spremamo zajednički odgovor”, rekla je portparolka novinarima, osvrćući se na pismo koje je Putin juče uputio evropskim liderima.

Ruski predsednik je u pismu upozorio da će Rusija od 1. juna smanjiti isporuke gasa preko Ukrajine zbog nagomilanog ukrajinskog duga, ukoliko se do tada taj problem ne reši.

Vladimir Putin Foto AP
Vladimir Putin Foto AP

“Problem cene gasa mora da se reši”, upozorila je Arenkilde podsećajući da je početkom ovog meseca u Varšavi već održana prva runda trilateralnih pregovora između EU, Rusije i Ukrajine na ministarskom nivou.

Ona je odbacila Putinove tvrdnje da ništa konkretno nije urađeno od njegovog aprilskog pisma, u kome je prvi put upozorio na ovaj problem.

“Imali smo nekoliko sastanaka na nivou radnih grupa i trenutno radimo na organizaciji još jedne runde ministarskih trilateralnih pregovora, tako da ta kritika ne stoji”, rekla je Arenkilde i najavila da će nova runda trilaterale najverovatnije biti održana 26. maja.

Gasovod kroz Ukrajinu Foto Reuters
Gasovod kroz Ukrajinu Foto Reuters

Ukrajina, preko koje se gasom snabdeva veći deo Evrope, duguje ruskom gigantu Gaspromu preko 3,5 milijardi dolara za dosad isporučeni gas, a Rusija traži da se dug izmiri i da se ubuduće isporuke plaćaju unapred.

Ukrajinske vlasti tvrde da su spremni da plate gas, ali ne po ceni koju zahteva Gasprom, koji je udvostručio tarifu nakon promene režima u Kijevu krajem februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track