TRIJUMF DESNIČARA: Nacionalni front Le Pena pobednik na izborima za EP!
Foto: Reuters

Glasanje za Evropski parlament

TRIJUMF DESNIČARA: Nacionalni front Le Pena pobednik na izborima za EP!

Planeta -
Nacionalni front, na čelu sa Marin Le Pen, prvi je sa oko 25 odsto osvojenih glasova, a za njim sledi opoziciona Unija za narodni pokret (UMP) sa oko 21 odsto

PARIZ - Desničarski Nacionalni front pobedio je na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, rezultati su ankete sa birališta, što će, ukoliko oni budu potvrđeni, biti prvi put da je jedna antiimigrantska stranka, sa politikom protiv EU, pobednik nacionalnih izbora.

Nacionalni front, na čelu sa Marin Le Pen, prvi je sa oko 25 odsto osvojenih glasova, a za njim sledi opoziciona Unija za narodni pokret (UMP) sa oko 21 odsto.

Vladajuća Socijalistička stranka našla se na trećem mestu sa svega 14 odsto osvojenih glasova, što je pad u odnosu na 16,5 koliko su osvojili na izborima 2009.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Ifop navodi da je procenat onih koji nisu izašli na birališta bio 59 odsto, što je znatno niže od očekivanog.

Liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pozvala je na raspuštanje francuskog parlamenta nakon što su ankete sa birališta pokazale da je njena antiimigrantska, evroskeptična partija pobednik izbora za Evropski parlament u Francuskoj.

"Šta drugo može da uradi predsednik nakon ovakvog odbacivanja?", rekla je Le Pen u sedištu Nacionalnog fronta, na pitanje da li predsednik Fransoa Oland, čija je Socijalistička partija zauzela tek treće mesto, treba da raspusti skupštinu.

"Neprihvatljivo je da skupština bude u toj meri nereprezentativna kada je reč o francuskom narodu", dodala je ona.

Ministar spoljnih poslova Loran Fabijus odbacio je brzo mogućnost takvog poteza, koji bi, navodi Rojters, uzimajući rekordnu nepopularnost Olanda, gotovo sigurno značio da socijalisti gube sadašnju apsolutnu većinu, ali je priznao da je uspeh stranke Le Penove, "zemljotres".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track