REVOLUCIJA: Američka armija pravi čip za lečenje depresije i trauma!
Foto: Reuters

DARPA radi punom parom

REVOLUCIJA: Američka armija pravi čip za lečenje depresije i trauma!

Planeta -
Naučnici pokušavaju stvoriti čip, koga će staviti u mozak i on će slati elektične impulse onoj osobi u čiji mozak bude ugrađen kako bi zaboravila sve traume koje je videla u ratu ili u životu

VAŠINGTON – Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava američka armija posle povrata svojih vojnika iz ratova je posttraumatski stresni sindrom, ali će to postati u bliskoj budućnosti prošlost.

Naime Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte ( DARPA) razvija poseban čip koji će biti ugrađen u mozak kako bi rešio sve nedaće koje sa sobom nosi ovaj stresni sindrom.

Za uvodna istraživanja koja se obavljaju u saradnji sa naučnicima kalifornijskog univerziteta u San Francisku, nacionlnom laboratorijom Lovrens Livmor i kompanije Medtronik, Pentagon je iskeširao 12 miliona dolara. Američka armija posttraumatski stresni sindrom dugo vremna nije priznavala, ali porast broja samoubistava, nasilja u porodici i drugih problema je odnos do tog problema promenio i odjednom se pojavio novac za istraživanja.

Inače predviđa se da se istraživanja sa čipom mogu koristit i za lečenje depresije.

Naučnici pokušavaju stvoriti čip, koga će staviti u mozak i on će slati elektične impulse onoj osobi u čiji mozak bude ugrađen.

Prvi prototip će biti napravljen tek za pet godina, a posle toga sledi dugotrajni postupka za dobijanje dozvole od savezne uprave za hranu i lekove ( FDA)

( Slovenske novice)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track