(VIDEO) PRVI PUT POSLE 1999: Američki nevidljivi bombarderi B-2 nad Evropom!
Foto: Youtube

Ponovo lete duhovi

(VIDEO) PRVI PUT POSLE 1999: Američki nevidljivi bombarderi B-2 nad Evropom!

Planeta -
Slanje strateških bombardera pruža neprocenjivu priliku za jačanje i poboljšanje saradnje sa našim saveznicima i partnerima, rekao je admiral Sesil Hanej iz Strateške komande SAD

Američka avijacija poslale su još dva svoja "nevidljiva" aviona B-2 u Evropu, kao deo vojne vežbe. U nedjelju su se pridružili avionima B-52 bombarderima koji su u bazama Velike Britanije."Ovo slanje strateških bombardera pruža neprocenjivu priliku za jačanje i poboljšanje saradnje sa našim saveznicima i partnerima", rekao je admiral Sesil Hanej iz Strateške komande SAD.

On je dodao da je vežba i integracija strateških snaga pokazuju vođama nacije i saveznicima da "imaju pravu mešavinu aviona i iskustva kako bi odgovorili na raznovrsne potencijalne pretnje".

Prema nekim izvorima ovo je prvi put od 1999. godine da avioni tipa B-2 lete nad nebom Evrope.B-2 poznat i kao "Duh" dizajniran je kako bi probijao guste protivvazdušne odbrane. U tu svrhu koristi tzv. stelt tehnologiju. B-2 ima tehničke mogućnosti da baci kako konvencionalne, tako i nuklearne bombe. Inače, B-2 bombarderi će leteti iznad područja američke komande u Evropi.

http://www.youtube.com/watch?v=Flo8w1xQKIg
http://www.youtube.com/watch?v=VU7cTfdxOkY

(Dnevno.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track