NIKO NE SME DA GA OTVORI: Pronađen grob grofa Drakule?!
Foto: Sploid.gizmodo.com I Wikipedia

Italijanski istoričari razotkrili misteriju

NIKO NE SME DA GA OTVORI: Pronađen grob grofa Drakule?!

Planeta -
Veruje se da je vlaški knez Vlad Cepeš, čije je ime sinonim za stravu, umro u Napulju, kod ćerke Marije, udate za napuljskog plemića

NAPULJ - Italijanski istoričari pronašli su u Napulju grob ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula, čije je ime postalo sinonim za stravu, a koje milioni ljudi širom sveta povezuju s vampirima. Iako to još nisu stoprocentno dokazali, istraživači tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji.

Foto: Dejli mejl
Foto: Dejli mejl

Srednjovekovni rumunski vladar, koji je dobio nadimak Nabijač jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde Italijani. Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u Crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

- Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama - simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice - rekao je istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu i dodao da je tim znacima ispisano njegovo ime - Cepeš Drakula.

Foto: Dejli mejl
Foto: Dejli mejl

- Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić - istakao je naučnik.Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

Reformator i ratnikCENJENI VLADARKnez i vojvoda Vlaške Vlad III stupio je na presto 1448. i tad je započeo preuređenje spoljne i unutrašnje politike svoje zemlje. Ukinuo je feudalnu obavezu i dao status slobodnih vojnika svima koji su bili spremni da se bore protiv Turaka. Praktikovao je iznenadne i noćne napade, a u jednom takvom pohodu na tabor osmanske vojske utekao mu je sultan Mehmed II.

Darodavac Hilandara- Vlad Cepeš rođen je 1431. u tvrđavi Sigišoari, u Transilvaniji- Otac mu je bio Vlad II Drakul, a majka moldavska princeza Snežana- Imao je starijeg brata Mirču (Miroslava) i mlađeg polubrata Radua (Radoslava)- Vladao je Vlaškom u tri navrata - 1448, 1456-1462. i 1476. godine- Bio je poznat po surovim metodama u odbrani od Turaka, naročito po nabijanju na kolac, uglavnom osmanlijskih zarobljenika- Legenda o njegovoj pravednosti u borbi protiv Turaka i dalje je živa u predanju naroda Gorja i Banata- Ime Vlada Cepeša nalazi se i na spisku darodavaca manastira Hilandara

http://www.youtube.com/watch?v=66YEkEe0MY4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track