ODLOŽILI VAZDUŠNE UDARE: Iračke snage odbile džihadiste dalje od Bagdada!
Foto: REUTERS

Bitka za glavni grad

ODLOŽILI VAZDUŠNE UDARE: Iračke snage odbile džihadiste dalje od Bagdada!

Planeta -
Irak je tražio vazdušnu podršku za svoje snage koje se bore protiv pripadnika ekstremističke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)

BAGDAD - Iračke snage su sprečile neposrednu pretnju po Bagdad, što znači da više nisu potrebni američki vazdušni udari kako bi se zaustavilo napredovanje sunitskih ekstremista, izjavio je danas bliski saradnik premijera Nuri al Malikija, koji nije želeo da bude imenovan.

"SAD su bile spremne da bombarduju određene pozicije, ali pošto je otklonjena opasnost po Bagdad time se dobilo na vremenu", rekao je taj političar, inače visoki član Malikijeve vladajuće koalicije, prenosi Rojters.

Ranije danas, američki predsednik Barak Obama je izjavio da su SAD spremne da pošalju do 300 vojnih savetnika u Irak, kao i da izvedu ciljane udare u borbi protiv ekstremista.

Irak je tražio vazdušnu podršku za svoje snage koje se bore protiv pripadnika ekstremističke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Malikijev saradnik je pozdravio Obamino saopštenje i dodao da će američki savetnici pomoći da se identifikuju ciljevi ISIL koji bi mogli biti gađani iz vazduha u budućnosti pošto je hitna potreba za time sada umanjena, prenosi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja