PUTIN OBJASNIO: Rusija ne šalje vojsku u Ukrajinu, samo ojačava granicu
Foto: Reuters

Moskva iznenađena

PUTIN OBJASNIO: Rusija ne šalje vojsku u Ukrajinu, samo ojačava granicu

Planeta -
Odluka je doneta zbog više incidenata povreda granice, a evropski lideri su to odobrili, kaže Dmitrij Peskov

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je pre nekoliko nedelja da se pojača bezbednost na rusko-ukrajinskoj granici i Moskva je iznenađena izjavama o gomilanju ruskih snaga na granicama, izjavio je portparol predsednika, Dmitrij Peskov.

"Iznenađeni smo tvrdnjama o koncentraciji ruskih snaga na ukrajinskoj granici. U ovom slučaju nije reč o koncentraciji vojnih snaga, već o merama da se ojača zaštita ruskih granica", naveo je Peskov, ističući da je ta mera sprovedena po direktnom nalogu predsednika Putina.

Napominjući da je ta naredba izdata pre nekoliko nedelja jer je bilo "više incidenata" povreda granice, Peksov je rekao da su evropski lideri to odobrili, navela je Raša tudej.

Satelitski snimak rusko-ukrajinske granice Foto AP
Satelitski snimak rusko-ukrajinske granice Foto AP

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je juče da se ruske snage ponovo gomilaju na istočnoj ukrajinskoj granici, što je nazvao razočaravajućim korakom unazad. "Sada vidimo novo povećanje broja ruskih vojnika oko ukrajinske granice. Najmanje nekoliko hiljada dodatnih ruskih vojnika je raspoređeno", rekao je Rasmusen u Londonu. "Izgleda da Rusija drži otvorenu opciju za intervenciju u Ukrajini. Međunarodna zajednica bi trebalo da odgovori nepokolebljivo ako Rusija bude intervenisala u Rusiji", istakao je Rasmusen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja