UŽIVO DAN 124 POROŠENKOV MIR: Ubijeno 9 graničara, pucaju i za primirje ne haju
Foto: AP Photo

Potpisan ukaz

UŽIVO DAN 124 POROŠENKOV MIR: Ubijeno 9 graničara, pucaju i za primirje ne haju

Planeta -
Mirovni plan od 15 tačaka predviđa garancije bezbednosti za sve učesnike pregovora, oslobađanje od krivične odgovornosti za one koji su položili oružje a nisu počinili teška krivična dela i oslobađanje talaca
1 / 2 Foto: AP Photo

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas ukaz kojim je stupio na snagu njegov mirovni plan za rešavanje situacije u istočnim regionima Ukrajine.

Ovaj plan, između ostalog, podrazumeva bezbednosne garancije za učesnike pregovora, amnestiju za one koji polože oružje i formiranje "tampon-zone" na rusko-ukrajinskoj granici, saopšteno je na Porošenkovoj zvaničnoj internet-stranici.

Porošenko s vojnim vrhom
Porošenko s vojnim vrhom

13.37 - Iako je ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio jednostrani prekid vatre, sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine, gde je tokom noći ranjeno devet ukrajinskih graničara, prenosi danas Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Štab "antiterorističke operacije" saopštio je danas da proruske snage nastavljaju da napadaju ukrajinske snage ignorišući mirovni plan Porošenka o rešavanju konflikta, dok predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da Kijev ne održava obećanje o prekidu vatre i da su nastavljeni vazdušni udari ukrajinskih snaga po Slavjansku. Kako prenosi RIA Novosti, ranjeno je devet ukrajinskih graničara, a Seleznjov tvrdi da u oblasti Izvarina dejstvuju snajperi proruskih snaga.

Međutim, kako prenosi Itar-Tas s, premijer samoproklamovane DNR Aleksandar Borodaj izjavio je da se izjava Porošenka o prekidu vatre "ponovo ispostavila kao laž" i da je jutros nastavljena artiljerijska paljba i vazdušni udari po Slavjansku.

Proruski borci
Proruski borci

"Još jednom se potvrdilo da rečima Porošenka ne može da se veruje. Čak smo prestali da pokušavamo da pogodimo u čemu je razlog - u dvoličnosti samog Porošenka ili odsustvu kontrole ukrajinske vojske", rekao je Borodaj dodajući da "Porošenku i vođama kijevske hunte treba razjasniti da se njihova jurisdikcija ne prostire na DNR", koja je "nezavisna država".

10.28 - Ukrajinska pogranična služba saopštila je danas da proruski seperatisti ne poštuju jednostrani prekid vatre i nastavljaju da napadaju provladine snage na istoku zemlje. Tri vojnika noćas su povređena u napadu pobunjenika na jedan kontrolni punkt u regionu Donjecka, navodi se iz istih izvora. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko juče je proglasio primirje u trajanju od nedelju dana. Prekid vatre bi trebalo da omogući da proruski borci polože oružje i da se pokrene mirovni plan, što separatisti odbijaju.

Šta predviđa Porošenkov mirovni plan

Porošenkov plan od 15 tačaka, kako su prenele ukrajinske i ruske agencije, predviđa garancije bezbednosti za sve učesnike pregovora, oslobađanje od krivične odgovornosti za one koji su položili oružje a nisu počinili teška krivična dela i oslobađanje talaca.

Takođe, predviđeno je formiranje tampon-zone na rusko-ukrajinskoj granici u dužini od 10 kilometara i povlačenje nelegalnih oružanih formacija, garantovanje koridora za povlačenje ruskih i ukrajinskih najamnika i razoružanje. Plan podrazumeva i formiranje jedinica u strukturi Ministarstva unutrašnjih poslova radi zajedničkog patroliranja, kao i oslobađanje administrativnih zgrada u Donjeckoj i Luganskoj oblasti koje su, kako se ističe, nelegalno zauzete, i obnavljanja rada lokalnih organa vlasti.

Desetom tačkom predviđeno je obnavljanje emitovanja centralnog RTV programa u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Dokument predviđa i korake za decentralizaciju vlasti, kao što su izbor izvršnih komiteta, zaštita ruskog jezika i nacrt izmena Ustava.

Jedna od tačaka je i najava da će se kandidature za čelnike oblasnih administracija - gubernatora, usaglašavati sa predstavnicima Donjeckog basena, a da će - ako saglasnosti ne bude, poslednju reč imati predsednik. Planom je predviđeno i održavanje prevremenih lokalnih i parlamentarnih izbora, a dve poslednje tačke dokumenta odnose se na socijalnu oblast, u kojima Porošenko obećava izradu programa za otvaranje radnih mesta na istoku i obavljanje industrijskih objekata i socijalne infrastrukture, preneo je Ukrinform.

RIA Novosti podseća da je Porošenko u petak naredio obustavljanje vatre na nedelju dana svim jedinicama snaga bezbednosti angažovanim u specijalnoj operaciji na istoku zemlje. Ukrinform je izvestio da je američki predsednik Barak Obama telefonom u petak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom razmotrio situaciju u Ukrajini i da su oni pozdravili izjavu o jednostranom prekidu vatre, kao i da smatraju da Rusija treba da preduzme neodložne i konkretne korake radi deeskalacije situacije.

Agencije su prenele i da je Evropska unija pozdravila Porošenkovu izjavu o prekidu vatre i mirovni plan, kao i da je Rusija pozvana da ga podrži. Kremlj je saopštio da će pažljivo analizirati tekst o prekidu vatre a Itar-Tas su je u pres službi ruskog predsednika rečeno da ona više liči na ultimatum pobunjenicima na jugoistoku.

"U takvoj situaciji ruska strana treba pažljivo da analizira sam tekst odgovarajuće odluke predsednika Ukrajine i plan za njenu realizaciju. Prva analiza, na žalost, pokazuje da to nije poziv na mir i pregovore, već ultimatum pobunjenicimia na jugoistoku Ukrajine da polože oružje", navedeno je u izjavi iz Kremlja, u kojoj se ističe da "za sada nema glavnog elementa - predloga o početku pregovora".

Istaknuto je i da Moskva očekuje objašnjenje i izvinjenje za pucanje na rusku teritoriju sa strane ukrajinskog kontrolnog punka "Dolžanski", kada je ranjen ruski carinik i oštećena jedna zgrada. Šef švajcarske diplomatije i predsedavajući OEBS-a, Didije Burkhalter, pozdravio je proglašenje jednostranog prekida vatre kao značajnu šansu da se "otvori put ka održivom smirenju situacije u istočnim regionima u zemlji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track