RASMUNSEN: Odluka o članstvu Crne Gore u NATO do kraja 2015.
Foto: Reuters

Ministri NATO

RASMUNSEN: Odluka o članstvu Crne Gore u NATO do kraja 2015.

Planeta -
"S Crnom Gorom pokrenućemo ojačane i usredsređene razgovore i najkasnije do kraja 2015. oceniti da li ćemo je pozvati da uđe u redove saveznika, izjavio je Anders Fog Rasmunsen

BRISEL - Šefovi diplomatija NATO-a dogovorili su se na zasedanju u Briselu da najkasnije do kraja 2015. procene da li će Crnu Goru pozvati da uđe u članstvo Atlantskog saveza, saopštio je danas generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

"S Crnom Gorom pokrenućemo ojačane i usredsređene razgovore i najkasnije do kraja 2015. oceniti da li ćemo je pozvati da uđe u redove saveznika", rekao je Rasmusen u Briselu, gde se održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

On je rekao da će "NATO dati nadu" svim zemljama koje žele da postanu članice Atlantskog saveza da to i ostvare, ali je naglasio da će o tome odlučiti vođi NATO-a na zasedanju u septembru. "Vrata NATO-a ostaju otvorena i svaka zemlja će biti ocenjena po sopstvenim zaslugama", stavio je do znanja generalni sekretar NATO-a. "O tome će odlučiti samit NATO-a, ali načelno smo se saglasili da razradimo suštinski sklop mera za Gruziju i pomoći ćemo joj da se približi NATO-u", rekao je Rasmusen.

Prema izvorima u Briselu, ministri su zaključili da druge dve zemlje koje teže ulasku u članstvo Atlantskog saveza, Makedonija i Bosna I Hercegovina, zasad nemaju izgleda da dobiju poziv za članstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track