DAN KADA JE UMRLA JUGOSLAVIJA: Hrvati danas slave Dan državnosti
Foto: AP

Početak raspada SFRJ

DAN KADA JE UMRLA JUGOSLAVIJA: Hrvati danas slave Dan državnosti

Planeta -
Na taj dan Sabor je doneo Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a na osnovu odluke većine građana na referendumu 19. maja 1991.

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas obeležava Dan državnosti, 25. jun, u znak sećanja na dan kada je 1991. godine doneta odluka o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih bivših jugoslovenskih republika.

"Danas se sećamo uspeha i problema, svih koji su stradali i doprineli da u slobodi uživamo u demokratiji", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović, pošto su predstavnici državnog vrha zajedno položili vence na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Josipović je ukazao da su pred Hrvatskom ozbiljne reforme i da je uveren da su pred njom bolja vremena. Premijer Zoran Milanović rekao je da se treba setiti pre svih onih koji su poginuli za Hrvatsku, ali i vremena kada je trebalo donositi krupne i dalekosežne odluke. "Moramo se menjati nabolje", naglasio je Milanović.

Predsednik Sabora Josip Leko rekao je da su odluke Sabora o samostalnosti istorijski potvrđene i odbranjene na bojnom polju. Predstavnici državnog vrha položili su jutros vence i zapalili sveće na nekoliko mesta na zagrebačkom groblju Mirogoj, među ostalim, kod spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, Grobnice narodnih heroja i na grobu prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana. Povodom Dana državnosti, predsednik Ivo Josipović večeras priređuje svečani koncert u Hrvatskom narodnom pozorištu.

U Hrvatskoj se Dan državnosti slavi 25. juna, na dan kada je Sabor doneo Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a na osnovu odluke većine građana na referendumu 19. maja 1991. Odluka o raskidu državnopravnih veza s bivšom SFRJ usledila je tri meseca nakon Brionske deklaracije kojom se Hrvatska, na zahtev Evropske komisije, obavezala na tromesečno odlaganje odluke o samostalnosti. Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno telo SFRJ, odnosno da ne priznaje pravne akte bilo kojeg tela bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Taj dan, 8. oktobar, u Hrvatskoj se obeležava kao Dan nezavisnosti. Do 2001. godine Dan državnosti se obeležavao 30. maja, u znak sećanja na konstituisanje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track