Amerika, Francuska i Nemačka bile protiv pozivanja Crne Gore u NATO!
Foto: Rojters

Diplomate otkrivaju

Amerika, Francuska i Nemačka bile protiv pozivanja Crne Gore u NATO!

Planeta -
Šefovi diplomatija članica NATO odlučili su da Crnoj Gori daju šansu da pre Samita 2016. dobije pozivnicu za NATO, ako najkasnije do kraja sledeće godine ispuni obaveze koje je trebalo da ispuni do sada

CRNA GORA - Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka su zemlje koje nisu bile voljne da se Crnoj Gori pošalje poziv za članstvo u NATO, prenosi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.Te zemlje veruju da Crna Gora treba da nastavi sa reformama.Podseća se da je NATO vršio pritisak da se jača vladavina prava, ispune NATO standardi u reformama bezbednosnog sektora, te da je tražena borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Diplomate su rekle da bi Crna Gora mogla da bude spremna za početak razgovora o pridruženje sledeće godine, ako ispuni zahteve.

Rojters navodi i da su članice bile podeljene po pitanju slanja poziva Crnoj Gori. Potpredsednik SAD Džozef Bajden u aprilu je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću ukazao na značaj napora Crne Gore na jačanju demokratskih institucija, nezavisnost pravosuđa i slobodu medija, kao i zaštitu manjina, prenose Vijesti pisanje Rojtersa. To je, navode, pisalo u saopštenju koje je iz Bajdenovog kabineta objavljeno nakon susreta sa crnogorskim premijerom u Vašingtonu. Šefovi diplomatija članica NATO-a odlučili su da Crnoj Gori daju šansu da pre Samita 2016. dobije pozivnicu za NATO, ako najkasnije do kraja sledeće godine ispuni obaveze koje je trebalo da ispuni do sada. Jedan od ključnih zadataka crnogorskih vlasti u tom periodu biće reforma sektora bezbednosti, jedine oblasti koju je generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen konkretno pomenuo. "Sad zaista želimo da Crnoj Gori pomognemo da pređe dodatni put i jedno od područja na koja ćemo se naročito usredsrediti biće reforma sektora bezbjednosti", rekao je Rasmusen nakon ministarskog sastanka u Briselu.Formulacija reforma sektora bezbednosti, prema informacijama Vijesti iz više diplomatskih izvora, znači, između ostalog, da ključni igrači NATO-a traže da se Vlada i premijer Milo Đukanović oslobode pripadnika tajnih službi za koje postoje podaci da sarađuju sa državama koje nisu članice NATO-a, kao što je Rusija, kao i onih koji za sopstveni račun sarađuju sa kriminalnim krugovima.

(Vijesti.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track