Kameron: Britanija je odsad u ratu sa Evropskom unijom
Foto: Reuters

Sve bliži izlasku iz zajednice

Kameron: Britanija je odsad u ratu sa Evropskom unijom

Planeta -
Britanski premijer napao kolege iz EU zbog izbora Junkera na mesto lidera EK

LONDON - Doživeo poraz od Merkelove.Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je svoju naciju da je Britanija od sada u ratu s Evropskom unijom, a nakon što su čelnici te zajednice odlučili da će novi predsednik Evropske komisije biti luksemburški političar Žan-Klod Junker, čemu se Kameron oštro suprotstavljao. Prvi čovek vlade ostrvske zemlje oštro je osudio tajne pregovore, koje su, kako je rekao, njemu iza leđa vodili predstavnici drugih zemalja EU s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na čelu. On je istakao da je tako nešto Britaniju navelo da bude korak bliže napuštanju evropske zajednice.

Izazvao velike podele... Junker
Izazvao velike podele... Junker

- Pravite ogromnu grešku izborom Junkera na tu poziciju - poručio je Kameron svojim evropskim partnerima nakon što je odluka o postavljanju novog predsednika EK doneta.Podsetimo, Kameron je isticao da je Junkerova karijera bila posvećena davanju znatnijih ovlašćenja Briselu, a na štetu nacionalnih država. Taj njegov stav podržao je još samo mađarski premijer Viktor Orban, dok je preostalih 26 članica EU glasalo za izbor Junkera uprkos i spekulacijama da je on sklon alkoholizmu. Kako piše britanski Dejli mejl, novi predsednik EK je svoj izbor na tu poziciju dočekao u baru uz nekoliko čašica.Spor koji se nedeljama odvijao na samom vrhu vodećih tela EU izazvao je juče i pravi bum u medijima, koji su naveli da će Ostrvljani najverovatnije izaći iz EU i tako naneti štetu ostalim članicama. Naime, Kameron je čak juče istakao da je spreman da 2017. organizuje referendum da li zemlja želi da ostane u EU ili izađe iz nje ukoliko naredne godine bude ponovo izabran za premijera.

Nemački mediji isprozivali KameronaNAZVALI GA RUNIJEM EVROPENemački mediji juče su oštro kritikovali britanskog premijera Dejvida Kamerona nazvavši ga velikim gubitnikom i „evropskim Runijem“. Uporededili su ga s britanskim fudbalerom Vejnom Runijem, čiji tim je ispao iz prvog kola na Mundijalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track