DOBIJAJU DRŽAVU: Premijer Izraela Netanjahu podržao nezavisnost Kurdistana
Foto: Rojter

Irak u haosu

DOBIJAJU DRŽAVU: Premijer Izraela Netanjahu podržao nezavisnost Kurdistana

Planeta -
Kurdske oružane snage su sačuvale svoje pokrajinske granice od ISIS i irački grad Kirkuk, proglasile za deo svoje teritorije

TEL AVIV - Navodeći da je " kolaps" Iraka nastao usled ISIS pobune i sektaškog nasilja, izraelski premijer Benjamin Netanjahu prihvatio je de fakto nezavisnost iračkih Kurda. Netanijahu je takođe pozvao da se podrži " kurdska težnja za nezavisnošću.

Izraelski lider je rekao da su Kurdi dokazali svoju političku posvećenost , političku umerenost i da zaslužuju i političku nezavisnost.Govoreći na Univerzitetu u Tel Avivu, Netanjahu je opisao situaciju u Iraku i na Bliskom istoku u celini kao " kolaps ", zbog sukoba između sunitskih i šitskih muslimana .Usred nedavne pobune Islamske države u Iraku i Levantu ( ISIS / ISIL ) militanata, Kurdi su iskoristili priliku da istaknu zahtev za dugo traženu nezavisnu državu Kurdistana.

Kurdske oružane snage su sačuvale svoje pokrajinske granice od ISIS i irački grad Kirkuk, proglasile za deo svoje teritorije .Uprkos pokušajima međunrodne zajednice da se sačuva ujedinjeni Iraka, izraelski lider je pozvao da podrže de fakto nezavisnost Kurda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track