ISIL STVORIO DRŽAVU: Teroristi proglasili kalifat i traže odanost svih muslimana sveta
Foto: AP, Rojters

Islamisti napreduju

ISIL STVORIO DRŽAVU: Teroristi proglasili kalifat i traže odanost svih muslimana sveta

Planeta -
Svog vođu Abu Bakra al Baghdadija proglasili su kalifom, odnosno "poglavicom" države koja se prostire na područima koja drže pod kontrolom - od Alepa u Siriji do Dijala u Iraku

BAGDAD - Teroristička organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) objavila je da je stvorila novu islamsku državu u područjima koja drže pod kontrolom i traži odanost svih muslimana širom sveta, prenosi Fonet.

Sunitska militantna grupa proglasila je svog lidera Abu Bakra al Bagdadija kalifom, odnosno "poglavicom" države koja se, kako su rekli, proteže od Alepa u Siriji do Dijala u Iraku. Portparol ISIL Abu Muhamad al Adnani rekao je u audio-snimku prvog dana Ramazana da je njihov lider imam i kalifa za muslimane širom sveta.

"Njegova vladavina se proširila na široka područja Iraka i Levanta. Zemlja pod njegovim vođstvom se prostire od Alepa do Dijala", rekao je on. Dodao je da se legalitet svih emirata, grupa, država i organizacija poništava onog trenutka kada novi kalifa dođe na njihovu teritoriju.

"Slušajte kalifu i budite mu poslušni. Podržite vašu državu koja raste svakim danom".

Borci ISIL preuzeli su irački grad Mosul prošlog meseca u munjevitoj akciji i napredovali su prema Bagdadu. U Siriji su zauzeli teritoriju na severu i istoku uz granicu sa Irakom.ISIS je ovo objavio u vreme kada se iračka vlada bori da povrati svoje teritorije koju je ova grupa preuzela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja