Parade ponosa održane širom Sjedinjenih Država
Foto: AP

45. godišnjica LGBT pokreta

Parade ponosa održane širom Sjedinjenih Država

Planeta -
Paradama održanim juče obeleženo je 45 godina od Stounvolske pobune 1969. godine, kada je u Njujorku održan niz demonstracija pošto su se pripadnici gej populacije suprotstavili policijskoj raciji
1 / 4 Foto: AP

NJUJORK - Širom SAD održane su gej parade povodom 45. godišnjice Stounvolske pobune, a skupu u Njujorku prisustvovali su gradonačelnik Bil de Blazio i guverner Endrju Kuomo (Cuomo).

Paradama održanim juče obeleženo je 45 godina od Stounvolske pobune 1969. godine, kada je u Njujorku održan niz demonstracija pošto su se pripadnici gej populacije suprotstavili policijskoj raciji.Stounvolska pobuna, na čiju su godišnjicu u junu 1970. godine održane prve parade ponosa u Njujorku i Los Anđelesu, označava se i kao početak savremenog LGBT pokreta.

Više od 100.000 ljudi učestvovalo je juče na paradi u San Francisku, što je 44. put da se pripadnici seksualnih manjina okupljaju u tom gradu. I tom skupu prisustvovalo je niz američkih zvaničnika, među kojima i gradonačelnik El Li.Parada je održana i u Sijetlu, gde su takvi skupovi počeli da se održavaju pre 40 godina, kao i u Mineapolisu i Hjustonu i nizu manjih gradova u SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track