PARIZ: Pokrenuta zvanična istraga protiv Sarkozija
Foto: REUTERS

Optužen za korupciju

PARIZ: Pokrenuta zvanična istraga protiv Sarkozija

Planeta -
Tužilaštvo sumnja da je bivši predsednik Francuske upotrebio svoj uticaj da dobije informacije o procesu koji se vodi zbog neregularnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2007. godine, kada je pobedio

PARIZ - Protiv bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija (59) danas je pokrenuta zvanična istraga u Parizu zbog sumnje da je "trgovao uticajem" kao i drugih nezakonitih radnji u vezi sudskog procesa o finansiranju njegove izborne kampanje.

Tužilaštvo sumnja da je Sarkozi upotrebio svoj uticaj da dobije informacije o procesu koji se vodi zbog neregularnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2007. godine, kada je pobedio, prenela je agencija Rojters.To je drugi put da se desničar Sarkozi nađe pod istragom od kako je izgubio predsednički imunitet, 2012. godine, kada ga je na izborima pobedio socijalista Fransoa Oland.

Bivši francuski predsednik negirao je sve optužbe. Prema zakonu Francuske, biti pod zvaničnom istragom znači da postoje "ozbiljni ili čvrsti dokazi" o najverovatnijoj umešanosti osumnjičenog u nedozvoljenim radnjama. Agencija AFP je ocenila da bi ovakav "dramatičan potez" francuskog tužilaštva mogao da rasprši sve Sarkozijeve nade u njegov politički povratak.

Do takve odluke optužbe došlo je posle 15 sati ispitivanja Sarkozija, što je prvi slučaj da se bivši francuski šef države odvede u pritvor radi krivične istrage. Sarkozi je pritvoren u policijskoj stanici u predgrađu Pariza i posle dugog ispitivanja rano jutros odveden je pred sudiju, koji je odredio zvaničnu istragu zbog korupcije i "trgovine uticajem", navela je francuska agencija.

Ako bi ga sud proglasio krivim, Sarkozi bi mogao da bude osuđen do 10 godina zatvora.

I Sarkozijev advokat i dvojica sudija su u pritvoru od ponedeljka, radi saslušanja u okviru istrage o "trgovini uticajem" i "kršenju tajnosti istrage".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track