VUKOVAR: Prikupljeno 526.549 potpisa protiv ćirilice
Foto: Fonet

Hoće referendum

VUKOVAR: Prikupljeno 526.549 potpisa protiv ćirilice

Planeta -
Sabor treba da odluči da li će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će odrediti datum referenduma

ZAGREB - Štab za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, pokazuje izveštaj koji je Vlada uputila Saboru.

Prikupljeno je više od 526.549 pravnovaljanih potpisa, što je zakonski kriterijum od potrebnih 10 posto od ukupnog broja birača, a Sabor treba da odluči da li će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će odrediti datum referenduma, objavila je agencija Hina.

Štab, poznat po političkom delovanju desne orijentacije, tražio je referendumskim pitanjem ograničavanje upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina na sredine gde one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Ta organizacija poznata je i po organizovanju protesta u Vukovaru tokom kojih su sa zgrada državnih institucija skidane latinično-ćirilične ploče i uništavane, što se posle proširilo i na druge sredine u kojima žive Srbi. Izveštaj o proveri broja i verodostojnosti potpisa birača za raspisivanje referenduma o ćirilici na sednici hrvatske Vlade podneo je ministar uprave Arsen Bauk. To Ministarstvo je, zajedno s Državnim zavodom za statistiku (DZS), bilo zaduženo za proveru potpisa.

Bauk je naveo da je u 19 kutija bilo primljeno 7.459 potpisnih knjiga u kojima je bilo ukupno 598.780 potpisa, a da je DZS metodom slučajnog uzorka utvrdio da od tog broja ima 576.388 verodostojnih potpisa,što je više od dovoljnog broja za raspisivanje referenduma.

Dodao je i da nije bilo moguće utvrditi da li su potpisi prikupljani na propisanim mestima jer na potpisnim knjigama nema beleške o tome.

Vukovar je u nedelju dobio i novog gradonačelnika, Ivana Penavu, kandidata takodje desne HDZ, koji je ocenio da je dvojezičnost u tom gradu uvedena "na silu i protivno zakonu". Hrvatska Vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju ili smanjuju prava manjina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track