NEMAČKA: Vašington da nam pod hitno razjasni aferu sa prisluškivanjem!

Berlin ljut

NEMAČKA: Vašington da nam pod hitno razjasni aferu sa prisluškivanjem!

Planeta -
To nije sitna i beznačajna stvar, odreagovao poslovično staloženi šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer

BERLIN - Nemački ministri zatražili su danas od zvaničnog Vašingtona da se hitno izjasni u vezi sa optužbama o špijuniranju nemačkih vlasti, koje je izneo jedan navodni dvostruki špijun, objavili su nemački mediji, prenosi Tanjug.

"Ukoliko su izveštaji tačni, ovde se ne radi o sitnoj, beznačajnoj stvari", napisao je na svom nalogu na Tviteru nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, a prenela agencija AFP.

Nemački mediji su u petak preneli da je jedan 31-godišnji agent Savezne nemačke obaveštajne službe (BND) osumnjičen da je Amerikancima tokom poslednje dve godine odavao tajne o radu istražne komisije Bundestaga, zadužene za rasvetljavanje slučaja američke špijunaže i prisluškivanja u Nemačkoj.Taj događaj je dodatno pojačao trvenja između Nemačke i SAD zbog špijuniranja američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) u Nemačkoj, a na čijoj se meti našla i sama kancelarka Angela Merkel.

Preterali: Sedište NSA, Foto AP
Preterali: Sedište NSA, Foto AP

Američkom ambasadoru u Berlinu, koji je u petak bio pozvan u nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, rečeno je na tom sastanku da se od Vašingtona očekuje da "što je pre moguće" objasni navode o špijuniranju dvostrukog agenta.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je u intervjuu za list "Bild", koji će biti objavljen sutra, pozvao SAD da pruže "brzo i jasno objašenje" navoda o špijuniranju.

"Sve ukazuje na to da je agent BND-a radio za Amerikance", izjavio je jedan neimenovani viši zvaničnik te nemačke obaveštajne agencije, a preneo je list Frankfurter Algemajne Zontagscajtung.

Bild am Zontag je danas takođe preneo, citirajući navode iz bezbednosnih organa, informaciju da je uhapšeni agent radio za američku agenciju CIA i da im je dostavljao tajna dokumenta sve do pre nekoliko dana. Nemačko savezno tužilaštvo je potvrdilo da je u sredu uhapšena jedna osoba pod sumnjama za rad za inostranu obaveštajnu službu, ali nije preciziralo o čijoj se službi radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track