Vođa ISIL: Muslimani, slušajte me kao boga
Foto: Beta Ap

Prvo javno obraćanje terorističkog lidera

Vođa ISIL: Muslimani, slušajte me kao boga

Planeta -
Svet strahuje da će teroristi postati agresivniji jer je Abu Bakr el Bagdadi (43), njihov kalif, dosad uvek nastupao iz senke

BAGDAD - Vođa ozloglašene terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Bakr el Bagdadi, koga su sledbenici proglasili kalifom, duhovnim i svetovnim vođom muslimana, prvi put se obratio video-snimkom islamskom svetu zahtevajući apsolutnu poslušnost i pokoravanje.Lider džihadista koji seju smrt i strah po Bliskom istoku i koji su proglasili državu - kalifat na osvojenim teritorijama u Iraku i Siriji uputio je poziv iz džamije u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, a koji se nalazi pod kontrolom sunitskih ekstremista. Svet strahuje da bi objavljivanje video-snimka moglo da znači da će teroristi početi još agresivnije da deluju jer je u pitanju velika promena u ponašanju vođe, koji je dosad uvek nastupao iz senke.Potomak Muhameda- Budite poslušni meni isto kao što ste poslušni bogu u vama - zahtevao je Bagdadi, obraćajući se muslimanima kao kalif Ibrahim.Tokom govora, koji je trajao gotovo 15 minuta, vođa ISIL, obučen u crnu odoru i s dugom bradom, citirao je odeljke iz Kurana, muslimanske svete knjige, pokušavajući da opravda rat protiv Iraka. Bagdadi je objavio da potiče od unuka muslimanskog proroka Muhameda i da mu to daje za pravo da postane kalif - lider islamskog sveta.Međutim, iračka vlada negira istinitost tog video-zapisa tvrdeći da se na njemu ne nalazi samoproklamovani kalif, već da je u pitanju prevara, ali nisu ulazili u pojedinosti na osnovu kojih su to zaključili.- Analizirali smo video-snimak i zaključili da je u pitanju farsa - rekao je portparol iračkog ministarstva unutrašnjih poslova brigadir Sad Man.Istovremeno, nekadašnji pripadnik američke CIA Robert Baer ocenjuje da će se Irak raspasti duž etničke i verske linije, pri čemu konačne granice još uvek ne mogu biti povučene. Vakuum moćiPrema njegovim rečima, ta država je krenula putem raspada otkako je diktator Sadam Husein svrgnut s vlasti.- Vakuum moći koji je tad nastao nikada nije popunjen. A gde postoji vakuum, tu postoji i vir. To isto važi i za političke procese - rekao je Baer.

Seje smrt i strah... Islamska država Irak i Levant
Seje smrt i strah... Islamska država Irak i Levant

Udar El ŠababaDVA NAPADA U KENIJISomalijska islamistička militantna grupa El Šabab preuzela je odgovornost za dva teroristička napada u Keniji - na tržni centar u Hindiju i na mesto Gamb - u kojima je ubijeno najmanje 29 osoba. Tom prilikom poginula je i ruska turistkinja, koja je u vreme napada sa još dve osobe razgledala tvrđavu Fort Hesus.

http://www.youtube.com/watch?v=Fxawa6VnSTM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track