(VIDEO) UŽIVO DAN 140 UNIŠTEN ŽELEZNIČKI MOST: Blokiran put za Donjeck!
Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 140 UNIŠTEN ŽELEZNIČKI MOST: Blokiran put za Donjeck!

Planeta -
Most je srušen na deonici koja vodi kroz selo Novobahmutivku, gde se železničke šine nalaze iznad glavnog autoputa koji vodi u Donjeck

DONJECK - Železnički most iznad glavnog auto-puta koji vodi u Donjeck, u istočnoj Ukrajini, uništen je u eksploziji, što je blokiralo put prema tom gradu koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

Most je srušen na deonici koja vodi kroz selo Novobahmutivku, gde se železničke šine nalaze iznad glavnog autoputa koji vodi u Donjeck.

Put ide u pravcu Slavjanska, bivšeg uporišta proruskih snaga koje su ukrajinske snage ponovo zauzele u subotu posle žestoke borbe tokom noći između petka i subote.

Pripadnici snaga samoodbrane, od kojih je većina pobegla u Donjeck, glavni grad tog regiona i samoproglašene Donjecke Narodne Republike, obećali su da će se pregrupisati i nastaviti borbu protiv ukrajinskih snaga.Pavel Gubarev, koji se predstavlja kao guverner samoproglašene Donjecke Narodne Republike, obećao je "pravi gerilski rat u čitavoj Donjeckoj oblasti".

http://www.youtube.com/watch?v=4DlsKjmFx3g

15.34 - Dogovor o hitnom sazivanju sastanka Kontakt grupe o Ukrajini, koju čine Rusija, Nemačka, Ukrajina i Francuska, nije postignut. To je kratko novinarima kazao šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, prenosi Raša tudej.

(Ilustracija: Parada u Moskvi za Dan pobede, Foto AP

14.49 - Dve trećine Rusa protivi se upotrebi ruske vojske u jugoistočnoj Ukrajini, pokazuju rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), prenosi Tanjug pozivajući se na Itar-Tass. .Anketa pokazuje da 66 odsto Rusa, uglavnom starijih ljudi i stanovnika gradova, ne odobrava raspoređivanje ruskih vojnika radi suzbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, dok je, kao potrebnu odluku, podržala četvrtina ispitanih ili 27 odsto, navodi VCIOM. Na pitanje šta bi to opravdalo upotrebu ruske vojne sile u Ukrajini, trećina ispitanika je rekla da, ni u kom slučaju, to ne bi bila prihvatljiva opcija.

Ilustracija: Suhoj 25, Foto Printscreen Twitter

13.09 - Pripadnici samoodbrane Luganska zaplenili su jedan ukrajinski avion u dobrom stanju i počeće da ga koriste u svojim akcijama, javlja Itar-Tass. Reč je o Suhoju 25, izjavio je ministar odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike Igor Plotnickij, čiji intervju ruskoj TV Lajf njuz možete pogledati ovde. "Jedan od ukrajinskih Su-25 bio je primoran da prinudno sleti, pa smo ga zaplenili. Potrebna mu je manja popravka, a zatim će biti ispravan i spreman za let. Vojska LNR konačno će imati svoju avijaciju", objasnio je Plotnickij. On nije rekao gde je avion zaplenjen i gde će ga popraviti, primećuje Itar-Tass. Inače, ukrajinska armija od juče grantira Lugansk - stigli su i prvi snimci.

http://www.youtube.com/watch?v=wEGZW3f_oAI

12.31 - Situacija u Donjecku danas, objavile na Tviteru Novosti Ukrajine.

11.52 - Posle odlaska samoodbrane u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine počele su masovne pljačke, pa su privremene vlasti pozvale stanovništvo da "prestane da krši zakona i pravila ponašanja u civilizovanom društvu", javlja Raša tudej. Ukrajinska vojska osvojila je Kramatorsk i Slavjansk pre dva dana i tada su počele pljačke svega i svačega - kradu čak i betonske blokove, piše na sajtu gradskog veća Kramatorska.

11.51 - Margarita Cajdler, Nemica koja se bori u snagama samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike, izjavila je juče na mitingu u Donjecku da je režim Petra Porošenka, predsednika Ukrajine, fašistički, objavljuje ruski TV kanal Raša tudej. "Teška srca sam otišla iz Slavjanska. Teško mi je bilo da ostavim tamošnje stanovništvo... Ukrajinski fašizam je mnogo gori od nemačkog, koji smo preživeli u našoj zemlji", izjavila je Cajdlerova na prilično dobrom ruskom jeziku. "Nažalost, većina stanovništva je na strani fašista, što je veoma tužno. Moramo da ih razumemo i da ih žalimo", kazala je ona u emotivnom istupu pred okupljenima u Donjecku.

http://www.youtube.com/watch?v=nNAzuQNYV2I

11.14 - Četiri osobe ranjene su u Kijevu, na centralnom trgu Majdanu, gde se i dalje okupljaju pripadnici "grupa za samoodobranu". Ranjenici koji su u bolnici, žrtve su sukoba grupa prošle noći, navela je policija, koja je dodala da je u toku istraga. Trg Majdan bio je centar višemesečnih demonstracija koje su u Ukrajini počele krajem prošle godine, kada je bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju EU. Mada je Janukovič svrgnut, a na vlasti je nova, proevropska vlada, na Majdanu se još okupljanju pripadnici "grupa za samodobranu". Njihovo prisustvo na centralnom gradskom trgu predstavlja veliki problem za gradske vlasti, na ćijem je čelu bivši bokser Vitalij Kličko, navodi agencija Frans pres.

Arsen Avakov Foto Reuters
Arsen Avakov Foto Reuters

10.39 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je da se vojna operacija na istoku Ukrajine nastavlja, javlja Kijev post.

09.56 - Žene u ratu: ženski bataljon ruskih dobrovoljaca koji se bori na strani samoprglašene Donjecke Narodne Republike.

09.23 - Ukrajinska vlada saopštila je danas da je njena vojska preuzela kontrolu nad još dva grada na istoku zemlje, Artjomivskim i Družkivkom, koji su do nedavno bili u rukama proruskih snaga. Na sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka je objavljeno da je u ta dva grada istaknuta ukrajinska zastava, preneo je britanski BBC. Dopisnik BBC-a iz Kijeva Dejvid Stern ocenjuje da se Artjomivsk i Družkivka ne smatraju strateški tako važnima kao Slavjansk, ali njihovo preuzimanje ukazuje da su ukrajinske snage sada u naletu.Uprkos gubicima u ljudstvu i opremi, proruske snage i dalje drže regionalne prestonice Donjeck i Lugansk, kao i druga ključna područja.Viši zvaničnik ukrajinskih bezbednosnih snaga Mihajlo Koval je, međutim, najavio da će Lugansk i Donjeck biti stavljeni pod opsadu dok se proruske snage ne predaju.

Denis Pušilin, Foto AP

09.08 - Opsada Donjecka i Luganska, koju je proglasila ukrajinska armija kao svoj sledeći cilj, drastično će iskomplikovati mirovni proces u Ukrajini, objavio je na Tviteru Denis Pušilin, predsednik Predsedništva Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track