Meron: Tribunal nije nadležan za pomirenje
Foto: Beta

U poseti Zagrebu

Meron: Tribunal nije nadležan za pomirenje

Planeta -
Pomirenje je veliki izazov i istorijski zadatak državnih čelnika, verskih vođa, intelektualaca i novinara, naveo je predsednik Haškog tribunala

ZAGREB - Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, koji boravi u prvoj radnoj poseti Hrvatskoj tokom tekućeg mandata, izjavio je danas u Zagrebu da međunarodni sudovi ne mogu donositi odluke pitajući se da li će one doprineti pomirenju, jer bi to zahtevalo da deluju van mandata koji je strogo ograničen.

Meron je ocenio da je pomirenje veliki izazov i "istorijski zadatak državnih čelnika, verskih vođa, intelektualaca i novinara".

Prema rečima Merona, koji je doneo oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, zadatak suda je da procesuira zločince, a sudija da donesu odluku prema međunarodnom pravu, ne gledajući pritom etničku pripadnost optuženog.

Predsednik Suda u Hagu će se tokom radne posete Hrvatskoj sastati sa premijerom Zoranom Milanovićem, predsednikom Ivom Josipovićem i ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, sa kojim će razgovarati o dostignućima Tribunala i početku rada haškog ogranka Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Pored toga, biće gost na prijemima koji će organizovati predsednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track