NIKŠIĆ: Crnogorci uništili 1.500 pištolja i pušaka!

Prevazilaze turbulentnu prošlost

NIKŠIĆ: Crnogorci uništili 1.500 pištolja i pušaka!

Planeta -
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević naglasio je da se takvim i sličnim akcijama doprinosi misiji smanjenja malog i lakog naoružanja i podiže svest građana na unapređenju opšte bezbednosti

NIKŠIĆ - Na pogonu Instituta za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno je 1.489 komada malog i lakog oružja u akciji koju Crna Gora realizuje sa UNDP i OEBS-om, kao regionalnu inicijativu na razoružanju i kontroli naoružanja.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević naglasio je da se takvim i sličnim akcijama doprinosi misiji smanjenja malog i lakog naoružanja i podiže svest građana na unapređenju opšte bezbednosti.

Aktivnosti na uništavanju naoružanja, kako je pojasnio, finansira Evropska unija shodno odluci iz decembra 2013. godine, a uništeno naoružanje rezultat je rada tokom nekoliko godina MUP-a, Uprave policije, tužilaštava, sudova...Konjević je najavio da Crna Gora zajedno sa partnerima priprema novi Zakon o oružju kojim treba da obnovi aktivnosti započete sa UNDP-om još 2002. godine, prenosi portal CDM.

Novim zakonom, objasnio je ministar, biće precizno, još strožije i konkretnije i u skladu sa standardima, definisano ko može da ima legalno oružje.

Predstavnik UNDP u Crnoj Gori i stalni koordinator sistema UN Rastislav Vrbenski izjavio je da će akcija povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja istovremeno biti sprovedena u Crnoj Gori, Albaniji, BIH, Kosovu i Makedoniji, čime se, dodao je, "pokazuje koliko je region napredovao u prevazilaženju turbulentne prošlosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track