POSLEDNJE PUTOVANJE: Kruzer Kosta Konkordija izvučen na površinu
Foto: Tanjug

Kreće u Đenovu

POSLEDNJE PUTOVANJE: Kruzer Kosta Konkordija izvučen na površinu

Planeta -
Olupina luksuznog kruzera bi trebalo da se vuče brzinom od dve nautičke milje na sat u dužini od oko 240 kilometara ka severu, do luke Đenova, gde bi trebalo da stigne 24. jula, ukoliko vremenski uslovi to dozvole

RIM - Olupina luksuznog italijanskog broda "Kosta Konkordija", koji je pre više od dve i po godine doživeo nesreću kod ostrva Điljo pri čemu je poginulo 32 ljudi, danas je uspešno podignuta i pripremljena za odvlačenje do brodogradilišta u Đenovi.

Zarđala olupina broda teškog 114.500 tona i dugog 290 metara, ležala je na privremenoj podvodnoj platformi koja ju je podupirala od septembra prošle godine, kada je kruzer uspravljen. U današnjem delu delikatne operacije bez presedana, upumpan je kompresovani vazduh u tankove kako bi se "Konkordija" podigla za dva metra.

Prema planu, od 20. jula "Konkordija" bi trebalo da se vuče brzinom od dve nautičke milje na sat u dužini od oko 240 kilometara ka severu, do luke Đenova, gde bi trebalo da stigne 24. jula, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procenjeni na oko 1,1 milijardu evra, uključujući 100 miliona evra za rashodovanje.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od "Titanika", udario je u stenu kod malog ostrva Điljo u januaru 2012. nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana "Koste Konkordije" Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod pre nego što su svi putnici evakuisani. Telo jedne od žrtava, indijskog konobara Rasela Rebela, još nije nađeno, a moguće je da će njegovi ostaci biti pronađeni tokom izvlačenja olupine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track