NETANIJAHU UPOZORAVA: Pojačavamo ofanzivu ako Hamas odbaci primirje!
Foto: Fonet/AP

Poruka

NETANIJAHU UPOZORAVA: Pojačavamo ofanzivu ako Hamas odbaci primirje!

Planeta -
Ako Hamas odbaci egipatski predlog i raketna vatra iz Gaze ne prestane, a čini se da je to slučaj, mi smo spremni da nastavimo operaciju, rekao je premijer Izraela

TEL AVIV - Nekoliko sati pošto je Izrael prihvatio egipatski predlog za prekid vatre u sukobu u pojasu Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će se ofanziva protiv terorista na toj palestinskoj teritoriji pojačati, ako Hamas odbaci primirje.

Prekid vatre je trebalo da stupi na snagu jutros u 9 sati, ali je izraelska vojska rekla da su od tada 24 rakete ispaljene na jug Izraela iz pojasa Gaze koji kontroliše Hamas.

"Ako Hamas odbacuje egipatski predlog i raketna vatre iz Gaze ne prestane, a čini se da je to slučaj, mi smo spremni da nastavimo operaciju, " rekao je Netanijahu, misleći na ofanzivu "Zaštitna ivica", koja je počela pre osam dana.

Izraelski vojnici su obustavili napade, Foto Reuters
Izraelski vojnici su obustavili napade, Foto Reuters

Netanijahu je objasnio da je Izrael prihvatio egipatski predlog da se neprijateljstva okončaju kako bi se dala šansa naporima da se raketna pretnja Hamasa reši diplomatskim putem. Govoreći na konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom, Netanijahu je rekao da će takva odluka imati podršku "odgovornih u međunarodnoj zajednici".

Izrael smatra egipatski predlog o primirju u Gazi kao mogućnost da se to palestinsko područje liši raketa, ali je spreman da udvostruči svoju vojnu akciju ako se prekogranično raketiranje nastavi, poručio je Netanijahu.

"Pristali smo na egipatski predlog kako bismo dali šansu za demiltarizaciju pojasa- od projektila, raketa i tunela diplomatskim sredstvima," rekao je Netanijahu novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track