NOVE ŽRTVE: Starica i dete poginuli u izraelskim napadima na Hamas
Foto: AP

Nastavljena antiteroristička operacija

NOVE ŽRTVE: Starica i dete poginuli u izraelskim napadima na Hamas

Planeta -
Izrael je optužio palestinsku terorističku grupu Hamas da koristi palestinske civile kao ljudski štit

TEL AVIV/GAZA - Jedna starija žena i dete su među troje ubijenih danas u izraelskom vazdušnom udaru na jugu pojasa Gaze, pa je ukupan broj poginulih dostigao 208, saopštila je palestinska Hitna pomoć.

Meta najnovijeg udara bila je kuća porodice Al Daka u Kan Junisu, a u njemu je još petoro ljudi ranjeno. Među poginulima je 10-godišnji dečak i 65-godišnja žena. Očevici su rekli da je raketa takođe pogodila jedno vozilo u istočnom delu grada.

Današnji broj žrtava popeo se na 11, a svi su poginuli na jugu pojasa Gaze. Ranije u udaru na kuću u Rafi ubijena su dvojica muškaraca i ubrzo potom jedan mladić, koji je indetifikovan kao pripadnik zloglasne terorističke grupe Islamski džihad. U trećem udaru stradao je još jedan Palestinac.

Izraelski vazdušni napad na Gazu siti, Foto Reuters
Izraelski vazdušni napad na Gazu siti, Foto Reuters

U Kan Junisu jutros je poginuo jedan 19-godišnjak, a dejstvovali su i tenkovi na istočni deo grada, ubivši jednu osobu.

U ofanzivi koja je danas nastavljena deveti dan zaredom, ranjeno je više od 1.550 Palestinaca. Sudeći po podacima Palestinskog centra za ljudska prava sa sedištem u Gazi, više od 80 procenta žrtava su civili. Izrael je optužio terorističku grupu Hamas da civile zloupotrebljava kao ljudski štit.

U Izraelu je poginuo jedan civil, koji je sinoć podlegao ranama od šrapnela u raketiranju graničnog prelaza Erez. Četvoro Izraelaca je ozbiljno ranjeno.

Palestinci koji imaju pasoše pokušavaju da s porodicama pobegnu u Egipat, Foto Reuters
Palestinci koji imaju pasoše pokušavaju da s porodicama pobegnu u Egipat, Foto Reuters

Od početka najnovijeg talasa nasilja 8. jula, 990 raketa iz Gaze je ispaljeno na Izrael i 244 je oborio protivraketni sistem "gvozdena kupola" do ponoći 15. jula, saopštila je armija.

Od ponoći još 24 su ispaljene na Izrael i 10 je presretnuto. Izrael je od početka ofanzive "Zaštitna ivica" ciljao više od 1.750 terorističkih mesta širom pojas Gaze na obali Sredozmenog mora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track