Rasmusen: Hitno istražiti pad MH17, šokiran sam vestima u medijima
Foto: Rojter

Generalni sekretar NATO

Rasmusen: Hitno istražiti pad MH17, šokiran sam vestima u medijima

Planeta -
Treba pokrenuti hitnu i neodložnu međunarodnu istragu, utvrditi činjenice i privesti pravdi eventualne počinioce”

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je večeras da šokiran izveštajima o padu malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini i zatražio međunarodnu istragu. “Treba pokrenuti hitnu i neodložnu međunarodnu istragu, utvrditi činjenice i privesti pravdi eventualne počinioce”, poručio je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je istom prilikom izrazio saučesće porodicama putnika i članova posade koji su poginuli nakon što je avion pao u zoni konflikta između ukrajinske vojske i proruskih snaga kod mesta gradova u istočnoj Ukrajini. “Mnogo toga o uzrocima pada aviona je još nejasno, ali je nestabilnost u regionu, koju su prouzrokovali ruski separatisti stvara sve opasniju situaciju”, poručio je Rasmusen.

Zahteve za međunarodnu istragu o uzrocima pada aviona uputili su nešto ranije večeras predsednici Evropske komisije Žose Manuel Barozo, predsednik Saveta Herman Van Rompej i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Ukrajinska vlada tvrdi da je reč o “terorističkom činu” i optužila je proruske snage da su oborile avion protivavionskim sistemom BUK koji im je dostavila Rusija, dok separatisti tvrde da nemaju te rakete i da je avion srušila ukrajinska vojska. U avionu, koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, bilo je 295 ljudi, od kojih nikonije preživeo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track