UŽIVO DAN 12 Broj poginulih u Gazi dostigao 318, dolazi Ban Ki-mun
Foto: Reuters

Zaštitna ivica

UŽIVO DAN 12 Broj poginulih u Gazi dostigao 318, dolazi Ban Ki-mun

Planeta -
Izrael pojačava kopnenu ofanzivu, započetu u četvrtak uveče, nakon deset dana udara iz vazduha

TEL AVIV - U izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze danas je ubijeno 20 ljudi i broj poginulih dostigao je 318, u trenutku kada se očekuje dolazak generalnog sekretara UN Ban Ki-muna u region da doprinese naporima za uspostavljanje prekida vatre.

Izrael je međutim spreman da još pojača kopnenu ofanzivu, započetu u četvrtak uveče, nakon deset dana udara iz vazduha. Danas je vojna operacija Zaštitna ivica, čiji je cilj zaustavljanje prekograničnog raketiranja ušla u 12. dan i to je najkrvaviji sukob izraelske vojske i Hamasa od 2009. godine.

SAD su apelovale na Izrael da uloži veći napor kako bi se ograničile čivilne žrtve, ali je podržao pravo jevrejske države da se brani. Predsednik Barak Obama rekao je da je Vašington "duboko zabrinut zbog rizika za dalju eskalaciju i gubitak navnih života", preneo je AFP.

On je izrazio nadu da će Izrael delovati da "minimizira civilne žrtve:" Ali šef izraelske armije Beni Ganc rekao je da armija "širi kopnenu fazu operacije", upozorivši da će biti teških momenata, aludirajući na dalje izraelske žrtve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track