UŽIVO DAN 14 Američke avio-kompanije hitno obustavile letove ka Izraelu!
Foto: Printscreen Yt

Zašttna ivica

UŽIVO DAN 14 Američke avio-kompanije hitno obustavile letove ka Izraelu!

Planeta -
Mladić je prvo pogođen u kuk, a kad je pokušao da ustane, pogođen je ravno u srce - više se nije pomerao

TEL AVIV/GAZA - Vodeće avio-kompanije iz SAD hitno su suspednovale sve letove ka i iz Izraela, posle granatiranja aerodroma u Tel Avivu, prenosi Raša tudej.

Zabrana će trajati najmanje 24 sata. Boing 747 koji je leteo iz Njujorka koji je leteo preko Sredozemnog mora i umesto u Tel Aviv je sleteo u Pariz.

Izraelska armija saopštila je danas da je 15. dana ofanzive na pojas Gaze pogodila bezmalo 200 meta na toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora, od toga najmanje 100 u kvartu Šeđeije na severoistoku, koji je i u nedelju bio meta žestokih napada.

20.31 - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je "narod Gaze žrtva brutalnog režima Hamasa", a generalni sekretar UN Ban Ki-mun apelovao na Izrael da pokaže maksimalnu uzdržanost.

18.32 - Dve američke aviokompanije obustavile su do daljeg sve letove za Izrael, pošto je raketa danas pala na područje u blizini međunarodnog aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu.

http://www.youtube.com/watch?v=7O114V9PdmM

14.32 - Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak na kojem se vidi kako palestinski teroristi u Pojasu Gaze koriste vozilo Hitne pomoći da bi pobegli pred vazdušnim udarima! Na snimku je prikazana grupa ljudi, za koji IDF kaže da su palestinski teroristi, kako izlazi iz kuće i ulazi u ambulantna kola. "Dvojica izlaze iz kuće i ulaze u uličicu... sad ulaze u ambulantna kola", čuje se kako izgovara jedan izraelski obaveštajac zadužen za nadzor. "Još jednan ulazi u kola. Čak je obučen u belo. To je vozač", dodaje drugi obaveštajac. Nekoliko sekundi kasnije, na toj frekvenciji čuje se upozorenje: "Pažnja, imamo dvojicu sumnjivih u ambulantnim kolima. Beže u ambulantnim kolima, idu južno."

http://www.youtube.com/watch?v=7O114V9PdmM

Skoro 600 Palestinaca poginulo je tokom antiterorističke operacije IDF u Pojasu Gaze. UN navode da su većina ubijenih Palestinaca civili, među njima i deca.

Izrael je jutros saopštio da su još dva vojnika poginula u sukobima s borcima Hamasa, tako da je broj vojnih žrtava od početka ofanzive 8. jula dostigao 27. Poginula su i dva civila. Portparol policije Ajman Batnidži rekao je da su tenkovske granate oštetile nekoliko kuća duž istočne granice i da je najmnje 19 ribarskih čamaca zapaljeno granatama sa bojnih brodova na Sredozemnom moru.

Ban Ki-mun i Džon Keri, Foto Reuters

12.37 - Izraelski borbeni avioni napali su rano jutros pet džamija, sportski stadion i kuću pokojnog šefa vojnog krila Hamasa, više od 70 meta ukupno, rekao je policijski zvaničnik u Gazi, dok diplomate vrše pritisak da se okončaju dvonedeljni smrtonosni sukobi. Snažne eksplozije odjekivale su prošle noći u gradu Gazi, a neuobičajeno intenzivni izraelski udari zabeleženi su u trenutku kada su se generalni sektretar UN Ban Ki-mun i državni sekretar SADDžon Keri sastali u Kairu da podstaknu inicijativu na najvišem nivou do sada da se okonča dve nedelje sukoba Izraela i Hamasa, u kome je poginulo skoro 600 Palestinaca i 29 Izraelaca, navodi Asošijted pres.

12.11 - Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus pozvao je na prekid vatre između Izraela i palestinskog terorističkog pokreta Hamas. "Ništa ne može da opravda nastavak napada i masakr koji izaziva veliki broj žrtava i pojačava napetost i mržnju među narodima", rekao je Fabijus po dolasku na sastanak evropskih šefova diplomatija u Briselu. "U Izraelu i Gazi situacija je veoma, veoma teška", dodao je francuski ministar. "Francuska želi snažno da se založi za hitni prekid vatre, i držaće se tog stava", kazao je.

10.30 - Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri nagovestio je u razgovor s američkim kolegom Džonom Kerijem mogućnost obnove mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca u okviru dogovora o prekidu vatre u ratu koji je izbio u Pojasu Gaze.Keri je dodao da obe stane moraju da se pozabave komplikovanim pitanjima, koja su dovela do najnovije eskalacije nasilja. Međutim, on nije kazao da pristaje da se pokrenu pregovori propali krajem aprila nakon devet meseci, a kojima je on posredovao.

Nabil al Arabi, Foto Fonet/AP
Nabil al Arabi, Foto Fonet/AP

10.00 - Šef Arapske lige Nabil al Arabi apelovao je na Hamas da prihvati egipatski predlog da se okončaju sukobi između ekstremista u Gazi i Izraela, u kojima je ubijeno bezmalo 600 Palestinaca. "Egipatski predlog jasno poziva na prekid vatre. Nadamo se da će ga Hamas prihvatiti", rekao je Arabi u ponedeljak novinarima posle sastanka s generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u Kairu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track