UŽIVO DAN 157 RASPAD UKRAJINSKE VLADE: Jacenjuk podneo ostavku, Kličko preuzima vlast?
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 157 RASPAD UKRAJINSKE VLADE: Jacenjuk podneo ostavku, Kličko preuzima vlast?

Planeta -
Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku na tu funkciju zbog raspada skupštinske vladajuće koalicije i blokiranja vladinih inicijativa, javile su agencije

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku na tu funkciju zbog raspada skupštinske vladajuće koalicije i blokiranja vladinih inicijativa, javile su agencije.

"U vezi sa raspadom skupštinske koalicije, kao i sa neprihvatanjem nekoliko važnih predloga zakona, saopštavam o svojoj ostavci", rekao je Jacenjuk."

To što se desilo danas u skupštini imaće vrlo složene, ako ne i dramatične posledice za zemlju. Daj bože da grešim", rekao je Jacenjuk a prenosi Itar-Tas s.

Agencija UNIAN izveštava da je Turčinov tražio od Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog svetskog šampiona Vitalija Klička i partije Sloboda - koje su ranije danas saopštile da istupaju iz vladajuće koalicije, da iznesu kandidature za "tehničkog premijera".

Predsednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov najavio je raspuštanje poslaničke grupe Komunističke partije Ukrajine, optužene da otvoreno podržava proruski separatizam na istoku Ukrajine.

17.44 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podneo je ostavku na tu funkciju zbog raspada skupštinske vladajuće koalicije i blokiranja vladinih inicijativa, javile su agencije.Kako je preneo Ukrinform, Jacenjuk je u parlamentu rekao da ostavku podnosi u vezi sa raspadom vladajuće koalicije i blokiranjem zakonskih inicijativa.

Petar Porošenko i Vitalij Kličko, Foto Reuters

14.09 - Dve ukrajinske stranke saopštile su da napuštaju većinsku koaliciju u parlamentu kako bi omogućile predsedniku zemlje Petru Porošenku da ga raspusti i otpočne proceduru za nove izbore za skupštinu. Vodeći ukrajinski političari žale se da nije bilo novih parlamentarnih izbora od svrgavanja bivšeg predsednika Viktora Janukoviča u februaru i kako mnogi od onih koji su ga podržavali ometaju rad zakonodavnog tela, javlja Rojters, prenosi Tanjug. Napuštanje većinske koalicije najavile si nacionalistička stranka Svoboda i stranka Udar, čiji je šef Vitalij Kličko, bivši bokserski šampion i odnedavno gradonačelnik KIjeva.

Crne kutije iz boinga 777
Crne kutije iz boinga 777

13.43 - Britanski stručnjaci iz Istražnog odeljenja za vazduhoplovne nesreće (AAIB) u Farnborou, blizu Londona, počeli su da ispituju drugu "crnu kutiju" iz malezijskog aviona na letu MH17, koji je pre nedelju dana oboren iznad Istodčne Ukrajine, saopštilo je ministarstvo saobraćaja Britanije. U toj "crnoj kutiji" snimljeni su podaci o radu instrumenata u avionu, prenosi AFP. U sredu su stručnjaci AAIB "skinuli vredne podatke" sa prve "crne kutije", na kojoj su snimljeni razgovori u pilotskoj kabini. Ukoliko i na drugoj "crnoj kutiji" budu "relevantne informacije", onda će u analizi biti iskombinovani podaci iz obe kutije

Ukrajinske snage nastupaju na Donjeck, Foto Reuters

12.51 - Žestoke borbe nastavljaju se u Donjeckoj oblasti između ukrajinske armije i snaga samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike, javljaju Vesti.ru. Ukrajinska artiljerija granatirala je Donjeck više puta tokom noći, a najviše su stradale Kijevska, Kirovska, Lenjinska i Petrovska četvrt, koja je bez struje zbog oštećenja desetina električnih podstanica, prenosi Rojters.. Na strani snaga samoodbrane ubijeno je i ranjeno ukupno 50 ljudi, saopštio je njihov komandant Igor Strelkov ne precizirajući koliko je poginulih a koliko ranjenih. Trenutno se najveće borbe vode kod Marinovke, Kožjevnje, Dubrovke i Blagodatnaja.

11.37 - Nemačka vlada veruje da bi EU do kraja jula mogla da uvede sankcije Rusiji u ekonomskom sektoru, ukoliko Moskva brzo ne preduzme mere za smirivanje situacije na istoku Ukrajine, izjavio je danas neimenovani izvor iz EU. Nemački zvaničnik u Briselu takođe rekao da je Berlin pre za to da se sankcije Rusiji vremenski ograniče, jer bi to pružilo mogućnost vraćanja međusobnih odnosa u normalu, rekao je neimenovni izvor iz EU, preneo je Rojters.

Ostaci ukrajinskog Suhoja na Saur-Mogili, Foto AP
Ostaci ukrajinskog Suhoja na Saur-Mogili, Foto AP

11.03 - U Ministarstvu odbrane Rusije negirali su navode saopštenja ukrajinskih vlasti da su rakete kojima su u sredu oborena dva ukrajinska borbena aviona ispaljene sa ruske teritorije, javlja Interfaks pozivajući se na izvor iz Ministarstva odbrane Rusije. "U pokušaju da obmanu javnost, odvuku pažnju od katastrofe malezijskog "Boinga 777", fantazije kijevskih vlasti zaslužuju da budu uključene u 'Crvenu knjigu' vojnih aforizama", rekao je neimenovani izvor.

10.35 - Bela kuća je saopštila da je obaranje dva ukrajinska borbena aviona na istoku zemlje "deo obrasca ruskih separatista koji koriste rusko oružje kako bi ugrozili avione i dalje destabilizovali sukob".

Radoslav Šikorski, Foto Reuters

10.08 - Poljska je odlučila da zbog ukrajinske krize bojkotuje rusku kulturu i otkazala je zajednički projekt desetina poljskih i ruskih kulturnih institucija i umetnika - 2015. kao godinu poljske kulture u Rusiji, a ruske u Poljskoj. "U vezi sa sankcijama Evropske unije zbog narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, odložen je plan da se održi 'Godina Poljske u Rusiji i Rusije u Poljskoj'", kazao je za današnju Žečpospolitu šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski. "Takva je odluka poljske vlade. Susreti umetnika trebalo bi da spajaju, a ne razdvajaju. U sadašnjoj napetoj atmosferi nema uslova za dijalog", potvrdila je obustavljanje projekta portparol poljske vlade Malgožata Kidava Blonjska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja