SAD: Putin jeste kriv za smrt 298 ljudi!
Foto: Rojters

Ruski lider optužen za tragediju u Ukrajini

SAD: Putin jeste kriv za smrt 298 ljudi!

Planeta -
Džoš Ernest, portparol Bele kuće, istakao da je Rusija dala prorusima u Ukrajini oružje kojim je oboren „boing 777“ „Malezija erlajnsa“
1 / 5 Foto: Ap

VAŠINGTON - Američka Bela kuća juče je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin glavni krivac za obaranje „boinga 777“ „Malezija erlajnsa“ iznad Ukrajine, kao i za smrt 298 putnika i članova posade koji su se u njemu nalazili.Portparol administracije predsednika Amerike Baraka Obame Džoš Ernest juče je izrekao neke od najoštrijih komentara na račun Rusije otkako je avion na letu MH17 17. jula srušen na teritoriji ukrajinske Donjecke oblasti, koju kontrolišu proruski aktivisti. - Videli smo da je teško naoružanje iz Rusije premešteno u Ukrajinu, da ga je Rusija stavila u ruke separatističkim liderima na istoku te zemlje. Prema mnogobrojnim izveštajima sa društvenih mreža, reč je o raketnom sistemu SA-11 BUK - naglasio je Ernest. Pucali na Ukrajince?On je dodao da Amerika zna da je letelica „Malezija erlajnsa“ oborena baš tim projektilima ispaljenim sa zemlje i da se to dogodilo iz područja gde Ukrajinci u tom trenutku nisu koristili PVO.

Hilari Klinton: Bez sumnje, Putin snosi barem deo odgovornosti za tragediju
Hilari Klinton: Bez sumnje, Putin snosi barem deo odgovornosti za tragediju

- Zato smatramo Vladimira Putina i Ruse sposobnim da izazovu ovakvu tragediju. Oni su odgovorni jer su teroriste, ili separatiste, kako želite, snabdevali oružjem - naglasio je još jednom Ernest. Pored toga, on je naglasio da je u petak potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi te nesreće, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini.- Porošenko je obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca s ruske strane granice - istaknuto je iz Bele kuće.

Inače, optužbe na račun Putina i njegove umešanost u tragediju uputila je i nekadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton.- Bez svake sumnje Vladimir Putin je indirektni krivac jer podržava i snabdeva oružjem proruske separatiste na istoku, gde su isto tako raspoređeni i ruski obaveštajci - rekla je ona.Nove sankcije RusijiInače, Evropska unija juče je objavila odluku Saveta EU od 24. jula i spisak sa imenima novih 15 osoba i 18 kompanija i organizacija kojima se uvode sankcije. Na listi su se našli i direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov i čelnik ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov. Na taj potez, koji je usledio zbog navodne umešanosti Rusije u krizu u Ukrajini, oštro je reagovala zvanična Moskva, navodeći da sankcije ugrožavaju borbu protiv terorizma. Nove mere EU svima s liste do novembra zabranjuju ulaz u Uniju, a njihova sredstva u evropskim bankama podložna su zamrzavanju.

Pentagon i Stejt department objaviliRUSI U UKRAJINU ŠALJU VOJNU SILUAmerički Pentagon i Stejt department saopštili su da se Rusija priprema da u Ukrajinu pošalje još jaču vojnu silu, što bi moglo da se dogodi veoma brzo. Ti navodi istaknuti su na osnovu najnovijih obaveštajnih podataka, u kojima je navedeno da se ne može sa sigurnošću reći da li će u to svakako biti umešane i ruske trupe.Pukovnik Stiv Voren smatra da bi oružje na istok Ukrajine moglo da bude dopremljeno već danas, dok je američki ambasador pri NATO izjavio da je Rusija na granicu sa Ukrajinom poslala 15.000 vojnika.- Najnoviji podaci pokazuju da Rusija namerava da u Ukrajinu pošalje teško naoružanje i višecevne bacače raketa kao podršku proruskim snagama. Takođe, imamo dokaze da Rusija sa svoje teritorije artiljerijom gađa vojne pozicije u Ukrajini - rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Nova gazetaRUSKI LIST: HOLANDIJO, OPROSTI NAMRuski list Nova gazeta posvetio je jednu naslovnu stranu svog štampanog izdanja žrtvama srušenog malezijskog aviona, istakavši fotografiju kolone automobila koji su prevozili kovčege sa stradalima u tragediji iznad Ukrajine, i naslov: „Holandijo, oprosti nam“. Veći naslov napisan je na holandskom, dok je manjim fontom ispod toga ispisan i na ruskom. Taj potez lista, koji je inače osnovao bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov, izazvao je iznenađenje širom sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track