ZAMALO INCIDENT: Američki špijunski avion pobegao u Švedsku da izbegne ruske lovce
Foto: Wikipedia

Susret na nebu

ZAMALO INCIDENT: Američki špijunski avion pobegao u Švedsku da izbegne ruske lovce

Planeta -
Američki RC-135 leteo je kraj ruske enklave Kalinjingrad kad je na njega naleteli Rusi pa je upao kod Šveđana, koji su mu odmah upozorili da produži dalje

NJUJORK - Američki špijunski avion upao je prošlog meseca u švedski vazdušni prostor bežeći pred ruskim lovcima, piše Njujork tajms pozivajući se na američke vojne izvore.

Incident se dogodio 18. jula, kada je ruski avion prišao ameirčkom RC-135 za elektronsko izviđanje koji je, kako tvrde američki zvaničnici, leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkoga mora.

"Komandant aviona je, postupajući na profesionalan i bezbedan način, izveo je manevar kako bi izbegao mogući susret s ruskim avionom", piše u saopštenju Komande za Evropu vojske SAD.

Odnosi SAD i Rusije pali su na najniže grane od kraja Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, a Pentagon je do izbijanja te krize proširio obim špijuniranja u toj oblasti, uključujući letove avionima RC-135, piše Njujork tajms.

Do incidenta je došlo u trenutku kad je američki avion leteo u blizini ruske enklave Kalinjingrada, koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Švedska nije članica NATO, pa se u saopštenju američke Komande za Evropu navodi da je "američko osoblje nekorektno" usmerilo RC-135 prema švedskoj teritoriji.

Američki avion napustio je nebo Švedske posle upozorenja švedske kontrole leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track